Читател: Пазим мотористите на пътя, но с тези на тротинетките вече се виждаме в чудо!

Автор: Пламена Николова
Коментари (9)
10:14 / 02.09.2022
1962
Читател на Varna24.bg изпрати видео, от което е видно как млад мъж с електрическа тротинетка кара в интензивното движение по варненски булевард рано сутринта и вероятно отива на работа.

Кадрите са придружени със следния коментар: "Досега пазехме мотористите на пътя, защото са уязвими, но с тези на тротинетките наистина се виждаме в чудо. Тези хора рискуват не само своя живот, но са и сериозна предпоставка за катастрофи при опитите да бъдат заобиколени и опазени. Смятам, че е безумие подобни превозни средства да са равноправни участници в движението поради простата причина, че водачите им не са защитени по никакъв начин и са уязвими, особено при скоростта, с която се движат", гласи коментарът. 

Припомняме какво предвиждат правилата за движение с електрически тротинетки:

Къде могат да се ползват електрически тротинетки? 

Накратко тротинетки могат да се ползват свободно на обособени велоалеи. Движението е разрешено също и по пътища и улици, където позволената скорост е до 50 км/ч. При липса на велосипедна инфраструктура тротинетка се ползва възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

Законът предвижда забрана за движение по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост е над 50km/h. Ограничението не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура.

Водачите на тротинетки не могат да се движат в зони, забранени за влизането на велосипеди, както и да се движат по пътна лента или платно за движение само на превозни средства от редовните линии.

Каква е допустимата скорост за движение с тротинетки?

Максимално допустимата скорост, която водач с ел. тротинетка може да развие, е 25 км/ч.

Може ли да бъдат превозвани други хора?

На водачите е забранено да превозват други лица, както и да управляват електрическа тротинетка без да държат кормилото с ръце.

Какви са правилата за движение през нощта?

При движение в тъмните часове на денонощието или при намалена видимост всеки трябва да ползва светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан. Въведено е задължение също така да се управлява индивидуалното електрическо превозно средство с включени светлини.

Задължително ли е ползването на каска?

В случай, че лицето е до 18 години, Законът гласи, че то трябва да ползва каска.

Има ли възрастови ограничения за ползване?

Минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 16 години - по велоалеи и пътища/улици с максимална скорост до 50 км/ч. За управление на електрическа тротинетка само по велосипедни алеи са необходими минимум навършени 14 години.

Какви други изисквания за ползване са въведени?

Не е разрешено успоредното движение до друго индивидуално електрическо превозно средство или двуколесно пътно превозно средство. Въведена е забрана за ползване мобилен телефон при управлението на превозното средство.



Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (9)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).