Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Д-р Димитър Анастасов, ГЕРБ – СДС: ГЕРБ работи да бъдат мотивирани младите лекари с високи заплати в малките общини!
Автор: Пламена Николова 10:31 / 31.03.2021Коментари (0)2900
©
Д-р Димитър Анастасов е лекар с най-голямата листа от пациенти в община Долни чифлик, които му се доверяват и са му поверили здравето си. Той е с над 30-годишна практика на общо практикуващ лекар. Синът и дъщеря му са лекари, продължавайки професионалния път на баща си. Завършил е I Eзикова гимназия  и Медицинския университет във Варна. Кандидат е за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС за Варна.

- Д-р Анастасов, как съчетавате сега предизборната кампания и трудната работа на лекар в условията на пандемия ?

- През последните седмици епидемиологичната обстановка се влоши чувствително, включително и на територията на община Долни чифлик, където работя и живея. Това увеличи значително натовареността ми поради необходимост от постоянни консултации в практиката, в дома или по телефона. Започнах и кампания по ваксиниране на желаещите пациенти.

Като лекар считам, че при сегашните обстоятелства приоритет са грижите за пациентите, към които имам поети ангажименти. В тази връзка  се опитвам участието ми в предизборната кампания да  върви паралелно . Най-важното е здравето на хората, поради което и водачът на варненската листа на ГЕРБ – СДС проф.д-р Костадин Ангелов остана на поста си като  здравен министър. Зная, че хората ме познават като техния личен лекар, разчитам на оценката им за свършената от мен работа за тях през последните 30 години, на оценката им за лекаря и човека.

- Като водача на листата на ГЕРБ-СДС във Варна проф.д-р Костадин Ангелов  Вие сте лекар и също водите, но втората част на листата . Очаквате ли да Ви изберат за народен представител  и няма ли да оставите  толкова много пациенти в Долни чифлик  и Шкорпиловци без лекуващ лекар, с когото са свикнали и на когото се доверяват ?

- Независимо от позицията ми в листата за кандидати за народни представители на ГЕРБ – СДС за област Варна, възможностите дадени с Изборния кодекс за преференциално гласуване и най-вече дългогодишната ми дейност в обществения живот  ми дават увереност, че мога да спечеля депутатски мандат.

Заради  участието ми и в предишни избори темата за обслужването на моите пациенти е експлоатирана неколкократно, включително и от политически опоненти. През по-голямата част от работата ми съм имал и втори лекар в практиката, а в момента работя с уважаван в общината общопрактикуващ лекар, на когото разчитам изцяло. Още повече, че дъщеря ми завършва специализация по "Обща медицина“ във Франция в края на април 2021 г. и при необходимост ще се включи в екипа на практиката. Категорично няма да изоставя своите пациенти и ако бъда избран за народен представител, моите съботи  и понеделници ще посветя на лекарската си професия и ще бъда при моите пациенти в община Долни чифлик.

- Като лекар смятате ли, че медицинският туризъм има бъдеще за развитието във Вашия край.  Защо е важно това ?

- В моята дълга пациентска листа има чужденци, основно от Великобритания. За тях е благоприятна  възможността, която съществува у нас , а именно   преглед от общопрактикуващ лекар или от специалист да се случи в рамките на няколко часа, а при необходимост болнично лечение - в рамките на няколко дни. Във Великобритания, а и в  много други страни от Западна Европа  преглед  от лекар се осъществява не по-рано от месец-два, а извършване на високоспециализирано изследване или планово болнично лечение понякога отнема година.

България разполага с изключително добри специалисти. През последните години и оборудването на много от болниците в страната е на европейско ниво. Когато става въпрос за медицинския туризъм, развитието му предполага добра реклама, добро насищане на периферията с медицински специалисти и изнасяне на част от болничната дейност в извънболничната медицинска помощ, за да може да се ползва пълноценно квалификацията на специалистите и ресурсът на болниците. Конкретно за нашата община медицински туризъм би бил възможен в сферата на рехабилитацията –има всички условия като изградена хотелска инфраструктура, удобства, природни дадености, море, чист въздух.

- Синът и дъщеря  Ви също са лекари ?  Как избраха  тази  професия, която е трудна, често неблагодарна, но като че ли  започва все повече  да се цени в обществото? Какво дължим на лекарите в България – като законодателна инициатива, заплащане?

- И двете ми деца са завършили езикови гимназии и са имали приятели от лекарски семейства. Като възпитаник на I Езикова гимназия с английски език  и Медицинския университет във Варна съм имал честта да съжителствам с много лекари с успешна реализация в страната и чужбина, които са гостували и контактували с децата. Вероятно това е причината да изберат медицината за свое призвание. В никакъв случай техният избор не е свързан с родителски амбиции и насоки, но е повлиян от примера .

Заплащането никога и в никоя сфера няма да е достатъчно. Не искам обаче да си спомням или да се върна във времето, когато в продължение на месеци лекарската ми заплата беше от порядъка на 10 долара. Считам, че сегашната тенденция за постоянно и плавно покачване на заплащането трябва да се запази и да се коригират някои драстични диспропорции по отношение на различните специалности и на новозавършилите колеги.

- Какво смятате, че трябва да се направи за здравеопазването в страната и най-вече  в малките населени места?

- Като представител на малка община съм добре запознат с проблемите. Конкретно в община Долни чифлик, а и на много други места в страната, средната възраст на общопрактикуващите лекари наближава 60 години. Същото се отнася и за медицинските сестри и фелдшери. За последните 20 години в моята община няма новоразкрита практика от млад лекар. Сериозен проблем е и обезпечаването на 24 часово обслужване на населението. Но в 8 варненски общини, сред които и община Долни чифлик, ще бъдат изградени или преустроени филиали за спешна помощ, като финансирането е осигурено по ОП "Региони в растеж" в размер на 1.5 млн.лева .Предвидените средства за община Долни чифлик са 231 003 лева.   Освен тази навременна и необходима инвестиция е необходима активната намеса на държавата и на общините чрез улесняване на реда за регистриране на нова медицинска практика.  Това е заложено в новата програма на ГЕРБ –сектор "Здравеопазване“. Основна цел е преодоляване на регионалните дисбаланси  между отделните нива на медицинска  помощ, гарантиран достъп до  медицински и дентални грижи  в регионите  до пълен обем здравни услуги. Предвидено е и кадрово обезпечаване с лекари от всички специалности и професионалсити по здравни грижи, мотивиране на младите да работят в малки и отдалечени места  чрез високо възнаграждение от три допълващи се източника- държава, община и лечебно заведение.  В програмата на ГЕРБ  е заложено финансиране на специализация и курсове за повишване на квалификацията на млади лекари без специалност и желаещи да разкрият амбулатория в съответното населено място, допълнително възнаграждение за работа при неблагоприятни условия,  насърчаване на разкриването на групови практики с цел осигуряване на неотложната помощ и възможност на персонала за ползване на  отпуск,   подпомагане от общините по отношение битовите проблеми на желаещите да разкрият лекарски практики, стипендии за младежи от съответните общини,  приети да се обучават за лекари в медицинските университети. Средното брутно месечно възнаграждение на лекар в страната в края на мандата да достигне размера на 3 средни брутни работни заплати в публичния сектор, което е сериозна мотивация завършилите медицински специалности да останат да работят в страната.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: