Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Д-р Евгени Макавеев, БАБХ: Всички заболявания, които са включени в държавната профилактична програма, са задължителни за изпълнение от собствениците
Автор: Екип Varna24.bg 17:01 / 12.10.2015Коментари (0)1367
© Impact Press Group
Всички заболявания, които са включени в държавната профилактична програма, са задължителни за изпълнение от собствениците. Това заяви пред журналисти във Варна д-р Евгени Макавеев, главен секретар на Българска агенция по безопасност на храните, предаде "Фокус". 

Във Варна д-р Евгени Макавеев участва в срещата с животновъди и ветеринари от областта, която е част от Националната информационна кампания, провеждана от Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните. 

Д-р Евгени Макавеев посочи, че кампанията е предприета във връзка с усложнената епизоотична обстановка в съседните ни държави Гърция и Турция, заболяването "син език" в страната през миналата година, установените огнища на антракс през тази година, бруцелозата в Рила, както и забавянето на изпълнението на държавната профилактична програма. 

По време на срещата във Варна бяха представени и готвените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Предвижда се държавната профилактична програма да стане тригодишна, до момента тя е едногодишна. 

Целта е да се постигне една устойчивост, планираност и осигуряване на средствата, допълни д-р Евгени Макавеев. Той каза още, че усилията на администрацията са били в посока всяко населено място да бъде подсигурено с ветеринарен лекар. "Тези ангажименти са на регистрираните ветеринарни лекари и те са основните изпълнители на тази държавна профилактична програма", коментира експертът. 

По отношение на профилактиката д-р Евгени Макавеев посочи, че регистрираният ветеринарен лекар има ангажименти към държавата, тъй като това е държавна профилактична програма, да осигури предпазването на животните от разпространение на заболяване. А във връзка със здравословния статус, в закона има разписани ангажименти и задължения към собствениците със съответните санкции.

"При влошаване на здравословното състояние на животното, независимо от какъв характер, веднага трябва да бъде уведомен регистрирания ветеринарен лекар. Ако не е уведомен, са предвидени санкции за собственика", допълни експертът по повод на случая на антракс във варненското село Млада гвардия. Д-р Евгени Макавеев коментира, че основното задължение е на стопаните, тъй като те са винаги при животните. В готвените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност се предвижда санкциите за стопаните да бъдат завишени значително.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: