Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Д-р Ива Панева: Театърът за деца има възпитателен ефект
Автор: Екип Varna24.bg 12:56 / 15.11.2023Коментари (0)1360
©
Театър за деца би могъл да има неимоверно възпитателен ефект върху тях, ако се приложи по подходящ начин и се подходи с необходимите средства. Това става ясно от доклада и изследването на д-р Ива Панева на тема "Театрални образователни и терапевтични интервенции при представяне на творчески сценични продукти пред детски публики“, който е изготвен като част от изследователските й дейности по време на работата й с детски публики от етнически малцинства по проект "Артист в махалата“ към фонд "Култура" 2023 на Община Варна.

Докладът бе представен и на конференцията "Културният свят достига до всички“ към проект на Сдружение "Наш свят“ към Министерство на културата, която се проведе преди дни в морския град.

Основните теоретико-практически търсения на д-р Ива Панева са в сферата на образователния и терапевтичен театър и как театралното изкуство и методика могат да са част от образователния процес и психо-социалното развитие на подрастващото поколение.

Културната и образователна действителност в България по отношение на детското психо-емоционално развитие, индивидуални интереси и образователни специфики се определят от съвкупност от възрастови, социо-културни и георгафски фактори. Необходимо е да се отбележи, че българските децата в 21 век израстват в среда на "когнитивен дизонанс" – продиктуван от промяната на средствата и начините на общуване, които се осъществяват на различни нива: междуличностни, вътрешни и пространствени, категорична е д-р Панева. Виртуалната глобализация, технологичното развитие, липсата или прекомерното налагане на физически и психологически граници на общуване, особено след преживяната пандемична обстановка през последните години, предполага появата на нов вид публика, която още от раждането си е изложена на многобройни медийни и технологични източници и различен вид светоусещане от предишни поколения, става ясно още от доклада й.

Трудът на д-р Панева проследява теоретични специфики на категоризация на детската публика и представя изведени конкретни театрални подходи за привличане на детски публики с цел подобряване на тяхното възприятие на сценичния продукт често включващ терапевтичен ефект. Изведените изследователски насоки са вследствие на дългогодишната работа на създаване на авторски детски спектакли ("Джуджи в космоса“ (2013), "Малкият Аз-съм-аз“(2019), “SOS Черно море“ (2022), "Спасявам морето“ (2023), "Еко мечти“(2023), представени от "Театър Наш свят“ под режисурата на д-р Ива Панева. 

Необходимостта да се включи публиката в представлението чрез предварително обмислени и драматургично заложени сегменти е от основно значение за създаване на ангажиращ сценичен продукт, който има за цел да изгради предпоставки за въвличане на децата в действието и сценичната реалност. Създаването на пиеса, която поставя публиката в ролята на активен зрител е от основно значение в съвременния театър за деца. По време на създаването на представлението, авторът/режисьор търси подходящи моменти за въвличане на децата в наратива чрез участието им в действието.

Изследването на данните на публиките след спектаклите "Еко мечти“ и "#Фейк театър / Фалшив свят“ показва неимоверен ефект върху възпитателното въздействие на публиките. Деца и юноши респективно споделят наученото след представленията и дълготрайния ефект е на лице. Театър, със зрелищната си и експресивна естетика е наистина много добър инструмент за образование и трябва да бъде включено като регулярен метод в училищата.

Подробното изследване включващо не само теоретични анализи, но и обобщаването на анкетни карти попълнени от децата и юношите от кв. "Аспарухово" и кв. "Владиславово", ще бъдат включени и в книгата на д-р Ива Панева " Театърът като терапия“, която е в печат и предстои да излезе.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: