Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Д-р Иванов: Добре е да има и плажна полиция, която да ни помага
Автор: Екип Varna24.bg 08:52 / 06.07.2016Коментари (0)1227
© Черно море
Как да се подготвим за безопасно летуване на море, разкри пред тв "Черно море" д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ I "Св. Клементина" - лечебното заведение, което осигурява медицинските екипи по плажовете в района на морската столица и курортните комплекси.

- Д-р Иванов, да припомним колко екипа с реаниматори сте осигурили и къде?

- Нашите екипи вече са на 30 места по плажовете. Най-важните са Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена и варненският плаж, като минем през Кабакум, естествено. На тези 3 ключови места от началото на сезона работят 3 линейки, защото се очакваха повече туристи. Подсигурили сме и четвърти екип, който да може да помага. Досега мисля, че всичко беше нормално. Водата не разполагаше към къпане.
Припомням работното време - 8 до 18 ч. След това спасители няма и е добре да се има предвид.

- Да кажете статистиката до момента?

- Инциденти има почти всеки ден, особено при неспазване на правилата за къпане. Но в охраняема зона няма случай, завършил с удавяне. Повечето инциденти са свързани с травматизъм, появяват се пациенти с високо кръвно, обриви. Засега ги няма ухапването от насекоми и евентуално от дракони в морето. Преобладават травматизмът и хората с хронични заболявания - обикновено това са сърдечни проблеми и високо кръвно.

- Кои са най-честите инциденти?

- Инфарктите са много редки. За 11 г., откакто охраняваме плажа, сме имали 1 или 2 инфаркта. Инсултите в топлото време са по-чести, но пак при хора с хронично заболяване. Стои се на слънце, не се спазват правилата, влиза се сутрин рано във водата и организмът не издържа. Най-чести са травматизмите. Започнаха и припадналите от жегите.
Преди няколко дни се появи мъртво вълнение. Не му е сега времето, но имаме пациенти, пропаднали в дънни ями. Спасителите съвестно си гледат работа и преди да "пуснат" плажа, оглеждат дъното, но ями могат да се появят по всяко време.

- Как се отразява комбинацията алкохол и слънце?

- Комбинацията за нас е изключително неприятна. Хората в това състояние не мислят какво правят. От много време казвам - трябва да има плажна полиция, защото се сблъскваме с такива инциденти. И пак се случва, но не се гледа сериозно. Хубавото е, че органите на реда реагират, защото не виждам как лекарят или медицинската сестра ще спорят с такъв пациент. На спасителите не им е това работата.

- Какво препоръчвате на плажуващите?

- На плажа е добре да се пият течности - вода, сокове. Газираното не е много добър вариант, особено сега, както има и чревни инфекции. Препоръчваме безалкохолни напитки, никакви бири, менти, облаци. Това - вечер.
Хубаво е да се спазват правилата. Особено хронично болните. Имахме случай с дете, което повръщаше в жегата. Цял ден стояло на слънце и се наложи да го свържем на система на плажа.
Добре е да се мисли кога да се ходи на плаж. Хубаво е до 11 ч. След това - почивка и между 15 и 18 ч. отново да се отиде. Така хронично болните няма да имат проблеми. И хубаво е, че инфарктите и инсултите не са толкова чести. Избягването на слънцето е задължително, особено при децата.

- Вашето предложение за повишаване културата на плажуващите?

- Предложихме и преди време да се направят брошури на различни езици. Виждал съм такива брошури, но не във Варна и Златни пясъци. На 3 езика - руски, английски и немски, пише как и кога трябва да се ходи на плаж и влиза във водата. И хората изпълняват. По този начин вече ще се знае за какво става въпрос. Информации за екскурзии - колкото искаш, но важна е и безопасността на туристите.

- Кои са по-запознати с правилата на плажуването?

- По нашето Черноморие преобладават чужденците, затова не мога да кажа конкретна статистика. Гостите са от ЕС, Русия, Молдова, Украйна. Вярно е, че младежите са по-буйни, но когато се спазват правилата, няма проблеми в нито едно отношение. Медицинските екипи и спасителите си вършат добре работата, щом преодоляваме ситуацията. Но няма как да спреш пийнал човек да влезе във водата. Дори да имаме дрегери. И при необходимост трябва да му окажем помощ. А органите на реда могат да се справят, особено ако могат да наложат и някоя глоба, тези неща ще се регулират.

- Значи - изключително важно е да има плажна полиция?

- Човек, употребил алкохол или упойващи вещества, не ни съдейства. Той е еуфоричен. Затова е добре да съществува служба, която да помага. И добре е всеки да знае, че трябва да се къпе в охраняеми зони с работно време от 8 до 18 ч. На 3 различни езика по плажовете има табели, където можем да се запознаем с обстановката и да се спазва необходимата безопасност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: