Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Д-р Веселин Балкански, "Български възход" - Варна: Предлагам проект за цялостна реформа в здравеопазването!
Автор: Пламена Николова 12:33 / 20.09.2022Коментари (0)3887
© Фейсбук
Проект за съществена реформа в здравеопазването, който да облекчи лекарите от бюрократичната тежест и бумащината, както и пациентите от излишно губене на време, предлага д-р Веселин Балкански, кандидат за народен представител от листата на КП "Български възход" в 3 МИР Варна.

Организационните промени в проекта предвиждат въвеждане на електронно здравеопазване чрез създаване на единна информационна система и лични електронни здравноосигурителни карти.

Единната информационна система ще съдържа и предоставя на лечебните заведения в системата на здравеопазването софтуерен продукт с всички необходими за дейността им образци на бланки за медицински документи – амбулаторни листи, епикризи, рецепти и др., като този продукт и към момента е наличен в НЗОК.

В единната информационна система се съхраняват здравните досиета на пациентите с данни за амбулаторни прегледи, епикризи от хоспитализации, лабораторни и образни изследвания, предписвани лекарства, данни за временна и трайно намалена работоспособност на пациента и др, които също са налични в база данните на НЗОК.

Достъп до личните досиета на пациентите в единната информационна система ще имат контролните органи на МЗ, НЗОК и НОИ.

Влизането в единната информационна система за използване на необходимите формуляри при отразяване на медицинските дейности ще се извършва от пациентите чрез личната електронна здравноосигурителна карта за здравно осигурените към момента лица или чрез нанасяне данните от касовият бон при платена медицинска дейност за здравно неосигурените към момента лица.

Това според д-р Балкански ще увеличи значително броя на здравно осигурените лица, както и приходите в бюджета за здравеопазване.

Всяка електронна карта ще съдържа информация за здравния статус на пациента, идентична с тази в единната информационна система. Картата ще бъде свързана пряко с НОИ и ще даде възможност на здравно осигурените към момента пациенти за достъп до единната информационна система, който е задължително необходим за извършването на диагностична, лечебна дейност и осигуряване на медикаменти.

По този начин ще се изпълни със съдържание основният принцип на здравното осигуряване – "здравите здравноосигурени лица заплащат лечението на болните здравноосигурени лица", смята медикът с дългогодишен административен опит в сферата на здравеопазването.

Той подчертава още, че личната електронна здравноосигурителна карта ще съдържа информация за пакета от медицински дейности, който се полагат на съответното здравно осигурено лице /брой амбулаторни прегледи при ОПЛ и специалист, брой диспансерни прегледи съобразно конкретното заболяване, брой профилактични прегледи, брой лабораторни изследвания и медико диагностични дейности, брой леглодни при хоспитализация и др. Така пациентът ще може сам да определя лекаря, който да му окаже необходимата медицинска помощ, консултация или диспансерно наблюдение, личен лекар или друг общопрактикуващ специалист, съобразявайки се с полагащите му се медицински дейности.

Здравноосигурените лица чрез функциите на личните си електронни здравноосигурителни карти осъществяват контрол върху разходването на финансовите средства за здравеопазване и намаляват в значителна степен възможностите за злоупотреби чрез отчитане на фиктивни прегледи или хоспитализации.

Личната електронна здравноосигурителна карта ще осигурява на приносителя достъп до всички лечебни и други заведения в системата на здравеопазването.

Д-р Балкански настоява още за промени в първичната извънболнична медицинска помощ, които включват следното:

Промяна в заплащането на дейността при ОПЛ чрез остойностяване и заплащане за извършен преглед и премахване заплащането на капитационна сума съобразена с броя на лицата в пациентската листа.

При възникване на неотложен здравословен проблем или необходимост от консултация се дава възможност на пациентите за свободен избор на ОПЛ независимо от направения избор на личен лекар.

Правото на пациентите за свободен достъп до ОПЛ ще засили конкуренцията между лечебните заведения за първична медицинска помощ и подобри качеството на предлаганите медицински услуги.

Ще отпадне съществуващата рестриктивна регулация от НЗОК чрез налагане на лимити за направления към специалист, МДД и изследвания създаващи напрежение и конфликтни ситуации между общо практикуващите лекари и пациенти.

Вниманието на лекарите ще бъде насочено единствено към установяване и лечение на здравословния проблем.

Регламентираните в личния здравен пакет брой амбулаторни прегледи ще ограничат в значителна степен неоснователните посещения при ОПЛ.

Отпада необходимостта от наемане на заместник при налагащо се отсъствие по здравословни или други причини на личния лекар от практиката.

Отпада 24 часовото разположение на личните лекари.

В проекта на д-р Веселин Балкански са предвидени сериозни реформи в още няколко направления, сред които специализираната извънболнична медицинска помощ, болничната медицинска помощ, медикодиагностичната дейност, неотложната и спешна медицинска помощ, промени във финансирането на дейностите в системата на здравеопазването и др.

Повече за проекта за реформа в здравеопазването, вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 865
22.02.2023 »
26.01.2023 »
27.12.2022 »
26.12.2022 »
15.12.2022 »
10.12.2022 »
предишна страница [ 1/145 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: