Дамски състав ръководи ескадрения миноносец "Оскар Остин“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:55 / 17.05.2017
1696
Ескадреният миноносец "Oscar Austin" (USS OSCAR AUSTIN) е първият американски военен кораб в историята на САЩ, управляван от две дами. Това каза по време на обход на миноносеца командирът капитан II ранг Джанис Смит. Нейн заместник също е дама - кап. II ранг Саманта Дютили. Без да е предварително планирано това стечение на обстоятелствата, се оказва, че на кораба едни от най-ръководните длъжности се изпълняват също от жени, които съставляват 30% от общия екипаж.

По повод притесненията и публикациите в социалните мрежи, че корабът е навлязъл в Пристанище Варна без издигнат флаг на Република България, капитан II ранг Джанис Смит отговори, че по стандартите на американското плаване и правилника на техните военноморски сили, се извършва първо влизане, второ - заставане на док и след това издигане на флага на съответната страна. След извършването на първите две маневри, нашият флаг е бил издигнат и по думи на капитана, той е развят с уважение.

"Бойният кораб от състава на Шести американски флот ще извършва операция по патрулиране с цел поддържане на сигурността в акваторията на Черно море. Съгласно конвенцията от Монтрьо престоят на кораба в Черно море може да е най­много 21 дни. Не мога да уточня позициите, които ще заемаме по време на учението, както и маршрута и датите - каза капитан Смит. Корабът е започнал мисията си на 17 април, напускайки пристанището на Норфолк, САЩ и ще остане в Черно море като част от предварителен график колкото е необходимо. Посещението е част от рутинна операция. Шести американски флот има зона на отговорност Черно море, Средиземно море и Балтийските републики. Военноморските сили на САЩ ще се стараят да запазят почти постоянно присъствие в Черно море, използвайки правилото за свободата на корабоплаването в международни води. Екипажът се състои от около 300 души, 30% от които - жени. Дамите на миноносеца изпълняват целия спектър от задачи на борда. Най-младият член на екипажа е на 18 години, най-възрастният съм аз, като съм родена през 70-те години" - каза още Смит. Дамата - командир е имигранка от Ямайка. Пристига като дете в САЩ, където израства, обучава се и развива бърза и шеметна кариера.

Присъствието на бойния кораб в Черно море от Шести американски флот демонстрира ангажимента на САЩ за колективна защита на съюзниците и партньорите в региона. "OSCAR AUSTIN" ще остане във Варненския залив до 20 май. По време на визитата ще се разглеждат въпроси, свързани с морската сигурност, предстоящите учения, мерките за сигурност в Евро-атлантическия съюз, двустранните отношения, развитието на способностите на ВМС, както и помощта, която американските партньори оказват на нашите ВМС. Предвидени са различни протоколно-представителни мероприятия и срещи на американските военни моряци с българските им колеги и курсанти от ВВМУ "Н.Й.Вапцаров". Ескадреният миноносец навлезе в Черно море на 5 май и взе участие в учение във водите на Румъния, в което се включиха 700 войници от северната ни съседка, Великобритания и САЩ. "Оскар Остин" е снабден с ракетни установки Томахоук, системи за морска артилерия и пуск на торпеда, позволяващи унищожаването на неприятеля на разстояние над 1000 км. Сертифициран е да изпълнява многообразни цели. На борда му има два хеликоптера, както и съответната площадка за кацане и излитане. 6-ма пилоти и 30-членен екипаж са обучени да оперират с вертолетите. 20 минути са нужни от момента на подаване на командата до привеждането на въздушната техника в готовност за полет.

"Нашето присъствие тук символизира силни и трайни взаимоотношения, общите ни ценности и общото ни усърдие в поддържането на морската сигурност в Черно море" - каза заместник капитан - кап. II ранг Саманта Дютили, на която пожелахме да не се налага екипажът и да използва никога кораба за унищожение. На пожеланието ни кап. Дютили отговори, че това е най-голямата и мечта.

Източник: Черно море


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...
Варна се обогати с нова икона
Тротинетки се движат опасно по пътното платно във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).