Дариха два апарата за родилната зала в АГ болница Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
14:20 / 02.12.2016
3242
"Лайънс клуб Варна" дари днес два апарата за родилната зала на АГ болница - СБАГАЛ "Проф. Д. Стаматов" - Варна, съобщи управителят на здравното заведение доц. Д-р Емил Ковачев,предаде репортер на Varna24.bg

Инициативата стана възможна, след като на благотворително парти на 25 ноември т.г. членове и приятели на клуба събраха необходимите средства - 2080 лева и бяха закупени фетален монитор и аспиратор за новородено. Апаратите бяха връчени на доц. Ковачев лично от председателя на "Лайънс клуб Варна" г-жа Красимира Калчева. Те вече са монтирани и работят в родилната зала.

Феталният монитор дава възможност за по-прецизното отчитане на сърдечната честота на плода. Сърдечната дейност е резултат от взаимодействието на много фактори - органи и системи, всеки от които, ако не работи в оптимални граници, може да доведе до неблагоприятен ефект. Особено важно е проследяването на сърдечната дейност на плода преди и в хода на раждането. Освен проследяването на тоновете, лекарите и акушерките трябва задължително да документират състоянието на плода и неговата вариабилност по отношение на сърдечната дейност. Оценката на функционалното състояние на плода преди раждането и в хода на раждането се осъществява изключително и само с фетален монитор. Методът е приложим след 24-25 гестационна седмица и е напълно безопасен за бременната и плода.

Вторият апарат е аспиратор за новородено. Адекватните грижи за новороденото веднага след раждането му са от изключително значение за оптималната му адаптация и благоприятно развитие. Има изграден алгоритъм за обгрижване на новороденото веднага след раждането, който направлява действието на медицинските специалисти в родилната зала. Първо се осигурява проходимост на дихателните пътища чрез аспирация на устната кухина. Това е задължително с оглед да се избегне последваща аспирация на погълнато съдържимо и за доброто състояние на новороденото и неговата адаптация към заобикалящата го среда. Аспираторът е изключително необходим апарат за целите на родилна зала относно обгрижването на новородените доносени и недоносени деца, обясни доц. Ковачев.

Малсо статистика: от началото на годината до 30 ноември в болницата са проплакали 2079 бебета, като за цялата 2015 г. те са били 2258 бебета, така че се очаква годината да приключи с повече деца спрямо предходната година. Момичетата са 1041, а момчетата 1038. 

26 са многоплодните бременности, основно след зачеване по естествен път - има 3 тройки и 23 двойки близнаци. Недоносените са 273 деца. Най-младата родилка е на 14 години, а най-възрастната на 48 години, съобщи още доц. Ковачев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...
Варна се обогати с нова икона
Тротинетки се движат опасно по пътното платно във Варна
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).