Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Делото срещу престъпната група на Иван Славков започна на втора инстанция
Автор: Екип Varna24.bg 09:18 / 13.01.2014Коментари (0)1396
© Varna24.bg
Днес в 9,00 часа във Варненския апелативен съд започна първото заседание по делото срещу престъпната група на бившия общински съветник и бивш президент на ФК"Спартак" Иван Славков, създадена за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора.Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Пресслужбата на съда припомня, че на 15 януари миналата година, 3 години и 8 месеца след началото на процеса Варненският окръжен съд призна вината на Славков, Николай Хаджимихайлов, Свилен Радев, Янко Колев и Пейчо Пейчев затова, че през различен период от време, от есента на 1996 година, когато Славков е създал групировката и до началото на м.септември 2008 година, престъпното сдружение е работило по обща схема за получаване на пари от организирана проституция на територията на град Варна, на курортните комплекси и околностите. Групата е организирала склоняването към проституция и трафика на експлоатираните жени и мъже. Съдът призна вината на всеки един от тях както за изпирането на парични средства, придобити от престъпната дейност, така и затова, че като участници в престъпната организация са разпространявали различни по вид и количества наркотични вещества - хероин, кокаин, амфетамини и др.

Най-голямо наказание - 10 години лишаване от свобода ВОС присъди на ръководителя на въоръжената групировката Иван Славков. Съдът призна вината на Николай Хаджимихайлов и му присъди 6 години затвор и 40 000 лева глоба. Неговият "принос" в престъпната организация е свързан с държането и разпространението на наркотични вещества, склоняването към проституция и свеждане към блудствени действия, трафик на хора. Същата присъда - 6 години лишаване от свобода получи и Свилен Николов, който влиза в организацията през есента на 2003 година, като поема задължението да получава предаваните от различни лица парични суми, спечелени от проституция, да води точен отчет и да ги отчита нагоре по йерархичната структура. ВОС присъедини и още 1 година затвор за този подсъдим, по влязла в сила присъда от 2006 година на ВРС. Така Свилен Радев има общо 7 години лишаване от свобода. Единствените подсъдими от тази групировка, спрямо които ВОС преквалифицира деянията в привилегирован състав са Янко Колев и Пейчо Пейчев. Янко Колев получи наказание 18 месеца затвор, а Пейчев беше наказан с 2 години и половина лишаване от свобода.

Първата съдебна инстанция отне в полза на държавата различни видове наркотични вещества (кокаин, хероин, амфетамини и др.), задържани в хода на разследването срещу групата на стойност повече от 200 000 лева. В полза на държавата се отнемат още 6 автомата "Калашников" с пълнители и патрони, 1 пушка, десетки мобилни телефони и парични средства.

Към настоящия момент 5-та подсъдими търпят различни процесуални мерки за принуда: Иван Славков - 85 000 лв "парична гаранция", същата мярка - гаранция в пари, но в размер на 10 000 лева за Янко Колев, Николай Хаджимихайлов и Свилен Радев. Пейчев е с мярка "Подписка", но той изтърпява в затвора присъда по друго наказателно дело. Припомняме и на ценителите на съдебната статистика, четова изключително по своя обем и фактологична сложност дело беше разгледано на първа инстанция в 50 насрочени съдебни заседания и 101 заседателни дни. Общият брой на материалите по досъдебното производство, добило известност като мегадознанието бяха 95 тома. Към наказателна отговорност бяха привлечени общо 24 лица, 19 от които сключиха споразумения с прокуратурата и съдът ободри за всеки един от тях различни по размер наказания. Първото заседание по делото само с 5-та подсъдими беше в средата на м.юли 2009 година, а финалът - в края на декември 2012 година. Само в съдебна фаза пред ВОС бяха събрани допълнително 12 тома доказателства. Показания пред съда даваха близо 60 свидетели и 30 вещи лица, изготвили различни експертизи. 17 от експертите бяха назначени допълнително от съда по искане на страните. По искане на защитата в съдебни заседания бяха изслушани 58 тома СРС. Всички определения на ВОС, с които са били жалени процесуалните мерки за принуда на всеки един от подсъдимите в хода на процеса са били потвърдени от въззивната инстанция.

Всички страни в този процес са се възползвали от правото на жалба и протест спрямо произнесената от ВОС присъда. Варненският апелативен съд е сезиран с жалби от адвокатите на всички осъдени на първа инстанция (без Пейчо Пейчев). Подсъдимите настояват за ревизия на присъдата, която споредтях е несправедлива, неоснователна и незаконосъобразна. Варненска окръжна прокуратура предлага на свой ред изменение на първоинстанционната присъда. Обвинението ще пледира за 12 години затвор за Славков и 2 години и 11 месеца за Янко Колев. Освен това прокуратурата ще поиска отмяна на привилегирования състав, приложен по отношение на подсъдимия Пейчев, и ще настоява наказанието да бъде 6 години лишаване от свобода.




Още по темата: общо новини по темата: 31
14.05.2015 »
12.02.2015 »
14.01.2014 »
13.01.2014 »
13.01.2014 »
15.01.2013 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: