Ден на медиацията в Окръжен съд и Районен съд - Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:38 / 17.11.2017
1971
В днешния Ден на медиацията в Окръжен съд и Районен съд - Варна са предвидени серия инициативи, като кулминацията ще бъде награждаването на победителите в Първото в България национално състезание по медиация за студенти.

Ето и подробности за днешните събития:

Между 10 и 12 часа координаторите на Центъра по медиация ще очакват граждани, за да им разяснят подробности за медиацията, като способ за извънсъдебно споразумение. Интересуващите се ще бъдат посрещани на две места:

- Окръжен съд Варна - ет. 4, стая 410

- Районен съд Варна - ет.5, стая 2

Днес от 10:00ч. в Центъра по медиация ще гостуват студенти-икономисти от специалност Правни науки на ИУ - Варна, които ще се запознаят със симулирани медиационни процедури. След това, те ще имат възможност да дискутират със заместник председателя на Районен съд Десислава Жекова, възможностите за прилагане на медиация при разрешаване на имуществени спорове и казуси, свързани с вещно право, като към тази част от срещата, която ще започне в 10:30ч.

На днешния ден ще бъде и кулминацията на Дните на медиацията във Варна по повод навършването на 2 години от откриването на Центъра по медиация към съдебния район, организирана от Центърът за разрешаване на спорове - София, Институтът по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове Итера и представители на съдилищата в града. Началният час на регистрацията е в 11:00ч., докато награждаването на спечелилите Първото в България национално състезание по медиация за студенти ще започне в 11:30ч. в хотел "Черно море", зала 3. 

На тази официална част ще присъстват кметът на Варна Иван Портних, областният управител на Варна Стоян Пасев, председателят на Общински съвет - Варна Тодор Балабанов, магистрати и представители на университетската общност, системата на средното образование, неправителствени организации и браншови организации.

Националното състезание по медиация е първото по рода си в България. В него ще се включат 20 отбора със студенти от над 8 разнообразни специалности от големите университети от цялата страна: Софийски университет, Нов Български университет, Великотърновски университет, Пловдивски университет, Медицински университет - Варна, Технически университет - Варна, Варненски свободен университет, Икономически университет - Варна, Русенски университет.

В състезанието се включват отбори от адвокат и клиент, които се състезават срещу друг отбор, като целта е да получат максимално добър резултат за себе си от преговорите и същевременно да се договарят по начин, който е изгоден и за двете страни. В тези усилия ще им помагат медиатори, което не трябва да дават предложения и да се намесват в решението. Състезанието ще завърши с награждаването на 9 финалисти (3 медиатори и 3 екипа адвокат-клиент ) - съответно на първо, второ и трето място.

Центърът по медиация се намира на ул. "Ангел Кънчев" №12, ет. 4 (в сградата, в която се помещава Съдебно-изпълнителната служба при Районен съд - Варна, бивше зимно кино Тракия)


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).