Ден на отворени врати за ученици в Районен съд Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:46 / 03.04.2017
1655
Традиционно през месец април, в навечерието на професионалния празник на юристи и съдебни служители и Деня на Българската конституция - 16 април, Районен съд - Варна организира "Ден на отворени врати" за подрастващи.

Тази година инициативата "Ден на отворените врати" ще се състои на 4 април 2017 г. В следобедните часове в Районен съд - Варна ще гостува випуск ученици от 11-ти клас на училище "Св. Климент Охридски". През настоящата учебна година именно това средно учебно заведение беше утвърдено за училище-партньор в съвместната образователната програма на ВСС и МОН "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". В рамките на програмата магистрати от три органа на съдебната власт в морската столица, включително и Районен съд - Варна, в продължение на месеци наред влизаха в класните стаи и представяха пред подрастващи от 8-ми до 12-ти клас теми на правна проблематика. Сред дискутираните с учениците въпроси бяха темите за детското правосъдие, за съдебните процедури с участие на деца и правата им в тях, за детското насилие, хулиганските прояви на непълнолетни и последиците от тях, за наркотиците, интернет-престъпленията и много други.

В рамките на Деня на отворените врати, гостуващите тийнейджъри от училище "Св. Климент Охридски" ще влязат в истинска съдебна зала, ще се запознаят с правилата за достъп и поведение в съдебните сгради, непосредствено ще добият впечатления къде се правят справки и подават жалби по дела, какво се съхранява в архивите на съда и как изглежда съдебната палата отблизо. Те ще могат да разговарят и поставят своите въпроси пред съдиите Геновева Илиева и Силвия Обрешкова, съответно от гражданско и наказателно отделение на Районен съд - Варна.

Денят на отворените врати в Районен съд - Варна ще бъде съчетан с финализирането на образователната програмата за настоящата учебна година и връчване на сертификати на участниците.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби
Голям проект във Варна продължава да предизвиква масово недоволст...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).