Депутат от Варна : Ще върнем доброто старо име на училищните библиотеки с иновативни практики

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:39 / 09.03.2020
1849
Опитваме се да върнем доброто име на училищните библиотеки от старо време, но вече с нови практики и информационни услуги. Това каза  народният представител от ГЕРБ д-р Емилия Милкова на провелата се във Варна работна среща на училищните библиотекари към Българската библиотечно-информационна асоциация. 

Тя припомни, че училищните библиотеки са едно специфично звено в системата на образованието, свързано с насърчаването на четенето . "Съвременният ученик има доста по-високи изисквания и освен традиционната книга той иска да има достъп до информационни ресурси", посочи  д-р Милкова . Тя даде пример с Математическа гимназия и Първа езикова гимназия във Варна, училищните библиотеки на които  имат електронни каталози и предлагат вече електронни услуги. Народният представител припомни, че тази година ще  работи  програмата  по подписаното споразумение между Министерството на културата и Министерството на образованието и науката за подкрепа на училищните библиотеки с цел  насърчаване на четенето , събиране на информационни ресурси и подобряване на квалификацията.

"Важното е, че това споразумение дава шанс и възможност за допълнително финансиране на всяка училищна библиотека", посочи депутатът. До края на март върви и публичното обсъждане  и приемане на предложения и идеи за новата Наредба на физическата среда и информационното и библиотечно осигуряване на МОН, която след това ще влезе в сила. На провелата се работна среща във Варна  са обменени иновативни  форми  за насърчаване на четенето,  разисквано  е партньорството на училищните библиотеки с държавни, регионални и културни институции, дадени са  предложения за проекта на новата наредба на МОН.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби
Голям проект във Варна продължава да предизвиква масово недоволст...
Днес за последно варненци ще са на аванта
Ето какво ще бъде времето във Варна днес
Изложба на картини с пъстро настроение и иновативни скулптури оча...
ПП "Български Възход" Варна входира листата си за предстоящите из...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).