Депутатът от Варна д-р Емилия Милкова участва във видеоконференция за дигитализацията на културното наследство

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:42 / 23.06.2020
1927
Силно варненско участие беляза видеоконференцията на тема "Дигитализация и иновации в областта на културното наследство-предизвикателства и възможности", която се организира от евродепутата Искра Михайлова, вицепрезидент на ПГ"Обнови Европа" в ЕП и се проведе през платформата ZOOM.

Народният представител д-р Емилия Милкова се включи в онлайнвръзката с доклад "Опазване на културното наследство чрез дигитализация.Добри практики и перспективи"в съавторство с д-р Цветелина Войчева от Регионална библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.

Варненската дигитална библиотека е една от първите в страната, създадена през 2008 г. от РБ "Пенчо Славейков", която е активен и отговорен член на дейностите на Фондация “Европеана" от нейното начало, поставено с проект “EuropeanaLocal" през 2008 г. Тя е най-големият доставчик на данни от България за Европейската дигитална библиотека, което доведе до случването на едно знаково събитие – утвърждаването на най-старата културна институция във Варна за пълноправен член на мрежата на националните, мултидисциплинарните и тематичните агрегатори на дигитално културно съдържание в Европа. Затова акцентът в доклада беше: защо дигитализацията на културното наследство да започне от библиотеките и защо от Варна, като авторите припомниха емблематичните думи на еврокомисар Мария Габриел от трибуната на международната конференция "Визия за европейското културно наследство 2025 в дигиталния свят" по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.- за обединение на европейското политическо лидерство и цифровите технологии за опазване на културното наследство като крайъгълен камък на европейското бъдеще.

"И защо това да не започне от Варна? Варна има специално място в европейската и световната история като люлка на цивилизацията в Европа", каза тогава еврокомисар Мария Габриел . Тя направи и ключовото изказване на сегашния видеофорум, като представи детайли от свои инициативи за опазване на културното наследство чрез подобряване на цифровизацията му. Мария Габриел посочи важната роля на програма "Хоризонт 2020" , за това, че са инвестирани над 135 милиона евро в подкрепа на 35 проекта за внедряване на цифрови инструменти, а в бъдеще се предвижда клъстер, насочен към култура и творчество.

Новост са инициативите по отношение на културното наследство, които ще бъдат включени в мисиите за чисти води и интелигентни градове. Тя съобщи, че на 26 юни организира видеоконференция съвместно с културния и творческия сектор чрез инициираната от нея платформа Cretives Unite, на която се очаква да бъдат взети работещи решения в областта на културата.

Министърът на културата Боил Банов представи във видеофорума националните приоритети в областта на културното наследство, значимия ресурс на страната от близо 40000 недвижими културни ценности като обект на защита, 7 от които са включени в Списъка на световното наследство на Юнеско. "Новата памет за културното наследство е в дигитализацията", подчерта председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов.

Във видеоконференцията участваха още чл.кор.проф. Васил Николов, зам.-председател на БАН, известен още като научен ръководител на археологическия обект "Провадия-Солницата", Даниел Панов, председател на НСОРБ и кмет на Велико Търново и др.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).