Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Депутатът от Варна д-р Емилия Милкова участва във видеоконференция за дигитализацията на културното наследство
Автор: Пламена Николова 17:42 / 23.06.2020Коментари (0)1925
©
Силно варненско участие беляза видеоконференцията на тема "Дигитализация и иновации в областта на културното наследство-предизвикателства и възможности", която се организира от евродепутата Искра Михайлова, вицепрезидент на ПГ"Обнови Европа" в ЕП и се проведе през платформата ZOOM.

Народният представител д-р Емилия Милкова се включи в онлайнвръзката с доклад "Опазване на културното наследство чрез дигитализация.Добри практики и перспективи"в съавторство с д-р Цветелина Войчева от Регионална библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.

Варненската дигитална библиотека е една от първите в страната, създадена през 2008 г. от РБ "Пенчо Славейков", която е активен и отговорен член на дейностите на Фондация “Европеана" от нейното начало, поставено с проект “EuropeanaLocal" през 2008 г. Тя е най-големият доставчик на данни от България за Европейската дигитална библиотека, което доведе до случването на едно знаково събитие – утвърждаването на най-старата културна институция във Варна за пълноправен член на мрежата на националните, мултидисциплинарните и тематичните агрегатори на дигитално културно съдържание в Европа. Затова акцентът в доклада беше: защо дигитализацията на културното наследство да започне от библиотеките и защо от Варна, като авторите припомниха емблематичните думи на еврокомисар Мария Габриел от трибуната на международната конференция "Визия за европейското културно наследство 2025 в дигиталния свят" по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.- за обединение на европейското политическо лидерство и цифровите технологии за опазване на културното наследство като крайъгълен камък на европейското бъдеще.

"И защо това да не започне от Варна? Варна има специално място в европейската и световната история като люлка на цивилизацията в Европа", каза тогава еврокомисар Мария Габриел . Тя направи и ключовото изказване на сегашния видеофорум, като представи детайли от свои инициативи за опазване на културното наследство чрез подобряване на цифровизацията му. Мария Габриел посочи важната роля на програма "Хоризонт 2020" , за това, че са инвестирани над 135 милиона евро в подкрепа на 35 проекта за внедряване на цифрови инструменти, а в бъдеще с
©
е предвижда клъстер, насочен към култура и творчество.

Новост са инициативите по отношение на културното наследство, които ще бъдат включени в мисиите за чисти води и интелигентни градове. Тя съобщи, че на 26 юни организира видеоконференция съвместно с културния и творческия сектор чрез инициираната от нея платформа Cretives Unite, на която се очаква да бъдат взети работещи решения в областта на културата.

Министърът на културата Боил Банов представи във видеофорума националните приоритети в областта на културното наследство, значимия ресурс на страната от близо 40000 недвижими културни ценности като обект на защита, 7 от които са включени в Списъка на световното наследство на Юнеско. "Новата памет за културното наследство е в дигитализацията", подчерта председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов.

Във видеоконференцията участваха още чл.кор.проф. Васил Николов, зам.-председател на БАН, известен още като научен ръководител на археологическия обект "Провадия-Солницата", Даниел Панов, председател на НСОРБ и кмет на Велико Търново и др.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Великден 2024 г.
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: