Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Десетокласници пресъздадоха процес за убийство по непредпазливост
Автор: Екип Varna24.bg 16:27 / 18.04.2018Коментари (0)1697
©
Десетокласниците от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства във Варна сами избраха наказателния казус, който да разиграят пред  публика от техни съученици и преподаватели, магистрати и съдебни служители. Осем тийнейджъри се включиха пряко в процеса. Две девойки смениха училищните униформи с тогите съответно на съдия и прокурор, останалите влязоха в ролите на адвокати на страните, подсъдим и свидетели. Наказателните съдии Росица и Атанас Шкодрови, както и прокурор Боряна Маринова подпомагаха днес младежите в съдебната зала при пресъздаването на делото. Процесът приключи с признание на вина в извършеното по непредпазливост убийство, а съдът наложи с присъдата си условно наказание от 2 г. лишаване от свобода и 300 000 лева обезщетение за нанесени вреди на близките на пострадалия.

След края на симулирания процес публиката в съдебната залата коментира избрания казус, размера на наложеното наказание и впечатленията си от реализацията на съдебния процес от ученици. На финала всички участници се направиха снимка за спомен и бяха отличени с грамоти за успешното си представяне.

Утре инициативите в празничната за юристи и съдебни служители седмица продължават отново с ден на отворени врати за студенти и ученици в съдебната палата на площад "Тракия“. В предиобедните часове няколко студентски групи от различни специалности на Икономически университет – Варна, заедно с асистент-преподаватели по дисциплината "Основи на правото“ ще направят информационен тур за запознаване с достъпа до правосъдие, функциите и спецификата в дейността на отделните служби. Паралелно, представителна група ученици от три випуска на III ПМГ "Академик Методий Попов" ще бъде на посещение в Районния съд и Районната прокуратура за финализиране на провежданата за поредна година съвместно образователна програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ .








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Закупуване на самолети F-16
Бюджет 2024
Природни стихии
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: