Десетокласници пресъздадоха процес за убийство по непредпазливост

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:27 / 18.04.2018
1700
Десетокласниците от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства във Варна сами избраха наказателния казус, който да разиграят пред  публика от техни съученици и преподаватели, магистрати и съдебни служители. Осем тийнейджъри се включиха пряко в процеса. Две девойки смениха училищните униформи с тогите съответно на съдия и прокурор, останалите влязоха в ролите на адвокати на страните, подсъдим и свидетели. Наказателните съдии Росица и Атанас Шкодрови, както и прокурор Боряна Маринова подпомагаха днес младежите в съдебната зала при пресъздаването на делото. Процесът приключи с признание на вина в извършеното по непредпазливост убийство, а съдът наложи с присъдата си условно наказание от 2 г. лишаване от свобода и 300 000 лева обезщетение за нанесени вреди на близките на пострадалия.

След края на симулирания процес публиката в съдебната залата коментира избрания казус, размера на наложеното наказание и впечатленията си от реализацията на съдебния процес от ученици. На финала всички участници се направиха снимка за спомен и бяха отличени с грамоти за успешното си представяне.

Утре инициативите в празничната за юристи и съдебни служители седмица продължават отново с ден на отворени врати за студенти и ученици в съдебната палата на площад "Тракия“. В предиобедните часове няколко студентски групи от различни специалности на Икономически университет – Варна, заедно с асистент-преподаватели по дисциплината "Основи на правото“ ще направят информационен тур за запознаване с достъпа до правосъдие, функциите и спецификата в дейността на отделните служби. Паралелно, представителна група ученици от три випуска на III ПМГ "Академик Методий Попов" ще бъде на посещение в Районния съд и Районната прокуратура за финализиране на провежданата за поредна година съвместно образователна програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ .

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).