Димитър Карбов: Връщаме старите тарифи на такситата във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (10)
15:11 / 15.02.2016
7984
Съвместната комисия от съветници, представители на таксиметровия бранш и хора от общинската администрация взе решение да бъде върната тарифата за таксиметров превоз от 2014 г. за минимален праг от 0,75 лв. на километър, обясни за Varna24.bg общинският съветник Димитър Карбов

Г-н Карбов, до какво решение стигна комисията, която трябваше да определи новите цени на таксиметровите услуги в града?

Стигнахме до варианта да се оттегли решението, взето миналата година и да се върне решението от 2014 г. за минимална цена на таксиметровата услуга във Варна от 0,75 лв. за километър. 

Превозвачите подкрепиха ли това решение?

В никакъв случай не бива да се вменява в Общинския съвет или в Комисията по транспорт те да бъдат регулатор на пазара. Законът е отредил минимална и максимална цена и на съветниците се дават правомощия единствено и само да формират минималната и максималната цена. Съобразно условията, в които се намира конкретната община, в случая Варна, е регион с възможност лятото да се засилва потреблението на таксиметрови услуги, защото сме туристически град и когато през сезонът имаме гости те ползват повече таксиметровите превози. Извода, до който стигнахме беше на съвместната работна група с браншовите организации. На база на един анализ, който направихме , като се базирахме на превоз по себестойност, с най-евтините автомобили, с най-евтините консумативи преценихме, че цената е именно около 0,75 лв.
Когато приключим официалната част на заседанието на комисията по транспорт днес ще стане ясно окончателно дали браншът подкрепя този вариант, но до момента имаме съгласие около това минималната цена да е 0,75 лв. Поне докато се намери методика за изчисление.

Г-н Данаил Папазов тръдеше, че има такава методика, какво стана с нея?

Оказа се, че няма такава методика. Може би той е бил подведен, той от своя страна подведе нас като част от комисията по транспорт. Два дни се рових и не можах да намеря нормативен акт, който да регламентира съществуването на такава методика. Коментираха, че са я виждали, но аз се съмнявам, че и като министър някога Папазов я е виждал.
Може би по-скоро някой от неговите подчинени в министерството са го подвели. В никакъв случай доклада на комисията не се базира на каквато и да е методика. Базира се чисто и просто на една среща с браншовите организации, на която и двете страни се съгласиха със съответните доводи. Така стигнахме до една цена, която според мен е напълно разумна. Друг е въпроса защо Софийска община няма приет праг за таксиметровите услуги и не го приема категорично. Защото законодателят не е предвидил санкции. Законодателят, когато е променил Закона за автомобилните превози не е предвидил санкции за общинските съвети, ако не приемат такива цени.
Аз от 2009 г. и в 41-то Народно събрание бях основния вносител на част от тези текстове, които ги изкараха революционни. Но не съм в течение да е създадена такава методология. Няма логика в пазарна икономика да се въвеждат категорични цени, с които да се определя пазара. Той е гъвкав и трябва сам да си намери подходящите цени.

Виж коментарите (10)

Още по темата (20):
16.03.2016 Заплашиха собственика на "Транстриумф" Антраник Шакариан с убийство
15.03.2016 Таксита във Варна все още возят на стария минимум
09.03.2016 Решиха: Скачат цените на таксиметровия превоз във Варна
07.03.2016 Варненските таксиметрови шофьори подготвят национален протест
18.02.2016 Група варненци настоява Общината да не се меси в цената на таксиметровите услуги
15.02.2016 Транспортната комисия обявява решението си за цената на таксиметровите услуги във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).