Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Днес е големият фламенко ден във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:50 / 14.06.2017Коментари (0)1326
©
Днес е грандиозният танцов спектакъл на Националния балет на Испания във Варна, който публиката на морския град очаква с огромен интерес. Зала Конгресна на Двореца на културата и спорта вече се подготвя за историческото събитие - сценичното оформление ще я превърне в ефектна сцена на страстните и изтънчени танци на световноизвестните гости. Началото на спектакъла е в 19:30.

Ден преди свoето първо излизане на варненска сцена трупата даде пресконференция. Артистичният директор на балета Антонио Нахаро отбеляза, че 40-те танцьори идват в българския морски град с ясното съзнание, че ще играят пред публиката на първото и най-престижно професионално балетно състезание в света - Международния балетен конкурс Варна. Той посочи, че всички 80 танцьори в трупата преминават солидна класическа подготовка, а и час и половина от техните репетиции винаги са отделени за класическия балет. Всеки техен танц обаче е посветен на мисията на Националния балет на Испания - да бъде посланик на културата на своя народ по света. Затова и всички артисти в трупата работят перфектно с основния фламенко инструмент - кастанетите. Антонио Нахаро открои различните стилове на испанския национален танц и развитието му в модерното време, които ще бъдат представени в спектакъла - всеки от тях е основа на четирите постановки, които ще видим утре. Сред тях са и испанският фолклорен танц, и сарсуела, и изисканият ескуела болера, в който познавачите откриват най-много допирни точки с балетната класика.

За първи път пред българската публика ще се играят "Болеро" по музика на Равел и хореография на Рафаел Агилар, "Ritmos" по хореографията на Алберто Лорка, "Soleá del Mantón" с хореограф Бланка Дел Рей и "Alento" с хореограф Антонио Нахаро. Директорът на националната трупа наблегна на факта, че ще видим цяла палитра от богатството на испанския танц, а фламенкото ще бъде с участието на двама фламенко китаристи, на перкусионист и вокал - така че преживяването ще е максимално автентично.

Солистът в "Болеро" - Серхио Бернал, който необичайно за мъж, влиза в партия, изпълнявана от редица диви на балетното изкуство, сподели за личната си среща с великата Мая Плисецкая и вдъхновението, което е почерпал от нея за своята отдадена игра в тази изключителна постановка. Солистът в "Ritmos" Едуардо Мартинез подчерта значението на класическата подготовка за този стилизиран танц и на артистичния усет и универсалността за финалния "Alento" - вълнуваща смес от джаз, блус и испански дух. Изящната Инмакулада Саломон призна, че поддържането на върхова форма е от основно значение за предизвикателствата на танците, като допълни, че здравословното хранене е гаранция, че ще могат да се справят и с тежестта на извънредно пищните костюми, достигащи тегло до 15 килограма, работа на законодатели на световната мода. Ще я видим с един от тези величествени костюми в женския солов танц "Soleá del Mantón", танц, за който тя казва, че стъпва на много чувствена музика и не остава никого в залата недокоснат от магията на движението.

Билетите са от 40 до 80 лв. Във Варна могат да се закупят от касите на Двореца на културата и спорта и Летен театър.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: