Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Днес се открива 27-ият Международен балетен конкурс във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:40 / 15.07.2016Коментари (0)1849
©
27-ото издание на Международния балетен конкурс Варна ще започне с тържествена церемония тази вечер в живописния Летен театър на морската столица. Още в 20:00 Оркестърът на Военноморските сили ще прикани гостите на празника. В 20:30 е началото на церемонията по откриването на конкурса, гости на която ще бъдат вицепрезидентът на България Маргарита Попова и кметът на Варна Иван Портних. Огънят на Балетната Олимпиада ще бъде запален по традиция от най-младите участници на 15 юли в 21 ч. на сцената на Летния театър.

В навечерието на откриването на пресконференция в интерхотел "Черно море" организаторите и техните партньори споделиха с медиите най-интересните акценти от програмата на танцовия форум.

Илия Раев, член на Управителния съвет (УС) на Фондация "Международен балетен конкурс - Варна", който води пресконференцията, припомни, че конкурсът във Варна е създаден през 1964 г. и е първото в света професионално международно балетно състезание. От 1992 г. конкурсът се организира от фондация "Международен балетен конкурс Варна", Община Варна е съорганизатор. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на 27-ото издание е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Балетната Олимпиада е под патронажа на UNESCO и генералния директор на световната организация Ирина Бокова.

155 кандидати от 35 страни за официално записани за конкурса, претенденти за наградите са 51 млади артисти в категория "младша възраст" и 104 в "старша възраст". В конкурса ще се включат състезатели от руската, френската и кубинската школа, както и танцьори от Аржентина, Бразилия, Мексико, Южна Африка, Чехия, Китай, Корея, Япония, Италия, Румъния, Турция, Сърбия, Словения, Испания, Великобритания, Белгия, Финландия. 15 участници ще се състезават от името на България, като 7 от тях са чужденци. Състезателите ще се борят за званието "лауреат на Международния балетен конкурс - Варна", отличия и медали и множество допълнителни награди. За трети път ще бъде присъдена Специалната награда за най-талантлив млад артист на името на Маестро Емил Димитров - създател и дългогодишен двигател на това изключително събитие в света на танца.

"Ние в Управителния съвет на фондацията - сподели Илия Раев, - се надяваме 27-ото издание да продължи добрите традиции, които наложиха Варненския конкурс като първия професионален конкурс в света и му извоюваха славата на Балетна Олимпиада. През годините участници в конкурса са били над 2600 млади артисти от над 40 страни. Талантът на най-добрите беше открит и лансиран от нашия конкурс и затова нашето мото тази година е "Сцената, на която се раждат звезди".

Почти всички най-ярки звезди на световния балет през последния половин век са получили първото си международно признание на Варненския конкурс. Сред тях са Владимир Василиев, Наталия Макарова, Ева Евдокимова, Михаил Баришников, Наталия Бессмертнова, Патрик Дюпон, Силви Гилем, Аньес Льотестю, Йоко Моришита, Мартин Ван Хамел, Евелин Харт, Лойпа Араухо, Владимир Малахов, Фeрнандо Бухонес, Максимилиано Гера, Марин Бойеро, Раста Томас и редица други.

Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна, посочи мястото на Международния балетен конкурс в духовния облик на града и огромното му значение за превръщането на Варна в световна лятна столица на танца. Той отбеляза приноса на маестро Емил Димитров - създател на конкурса и негов мотор до последния си час. Г-н Базитов посочи и колко важно е за общината това издание на конкурса, тъй като се провежда в годината, когато Варна се готви за Европейска младежка столица 2017 и пожела успех на Балетната Олимпиада.

Димитър Димитров, председател на УС на Фондация "Международен балетен конкурс - Варна" запозна медиите с основните моменти от програмата. "Утре вечерта започваме с официална церемония, за която очакваме да пристигне патронът на конкурса г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България. След церемонията продължаваме с първия тур - класическа хореография, който ще е до 19 юли, вторият - класическа и съвременна хореография е от 21 до 24 юли, а третият - от 26 до 27 юли. Финалът ще бъде гала концерт на лауреатите на 29 юли. Ще го последва супер гала концерт "Среща на поколенията" на 30 юли, в който ще участват и носители на призове от предишни издания на конкурса. На легендарната сцена на Летния театър, където са направили първия си голям пробив, ще се качат отново звездните лауреати от предишни издания на конкурса - Марта Петкова - България, Никола Хаджитанев - България, Кадир Окурер - Турция, Раста Томас - САЩ, Никола Городински - Украйна, Сара Ренда - Италия.

Г-н Димитров изказа огромната признателност на организаторите към спомоществователите от България и чужбина, с чиито благородни дарения се осъществява конкурсът. "Разбира се, на първо място е подкрепата на Министерство на Културата и на съорганизаторите от Община Варна. Конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на фонд "Култура" на община Варна. Основен партньор повече за шесто поредно издание на конкурса е Societe Generalе Експресбанк. Спонсори са: Ютекс Холдинг, Балетна школа Маша Илиева, Вивджио, БМФ - Порт Бургас, Хюве Фарма, Фондация "Америка за България", Албена АД, Автомотор Корпорация Ситроен. Конкурсът се реализира с любезното съдействие на: Двореца на културата и спорта, Интерхотел Черно море, Гранд хотел Варна, Фестивален и конгресен център, Арлекин, Посолството на Китай в България, Алмагест, Со Данца, ресторант Ларго, Флорис, Омега транс такси, Фондация Куалити арт. Наши медийни партньори са: БНТ, Дарик, ТВ 1, ТВ Черно море, сп. Жената днес, сайтът Морето нет, БНР Радио Варна, сайтът Нетуърк данс."

Жил Фукс, учредител и доайен на фондация "Международен балетен конкурс - Варна" сподели: "В продължение на много години идвам на конкурса във Варна и всеки път си мисля, че съм видял максимално от това, което може да се види и почувства. А всъщност на всеки конкурс виждам все нови и нови звезди, които се раждат тук и имам големи адмирации към младите таланти, които решават да дойдат във Варна, за да получат признание точно на тази сцена."

Соня Димитрова, член на УС на фондацията, представи международното жури: "Председател е легендата на балета Владимир Василиев /Русия/, наричан Бог на танца и единствен носител на Голямата награда на град Варна в историята на балетния конкурс. Още четирима лауреати на конкурса, направили световна кариера, също са в журито - Максимилиано Гера /Аржентина/, Ерик Вю Ан /Франция/, Аурора Бош /Куба/, Маша Илиева /България/. Ще се включат и директори на най-големите балетни театри в Япония, Китай, Русия, САЩ, Канада, както и водещи балетни педагози. Това са:

Айшем Сунал, Турция - етоал на Кралския балет на Фландрия, преподавател, сега художествен ръководител на Истанбулската опера и балет.

Андре Люис, Канада - художествен ръководител на Кралския балет на Уинипег, преподавател по балет в Америка, Европа и Япония.

Аурора Бош, Куба - професор по балет с опит в педагогиката на класическия балет. Главен балетмайстор на Националния балет на Куба и основател на Националното училище, директор на Балетното училище на Хавана.

Проф. Елдар Алиев, САЩ - заместник председател на журито - след блестяща изпълнителска кариера се налага като хореограф и художествен директор. От 2016 г. е главен балет майстор на Мариинския театър, сцена "Приморски".

Ерик Вю-Ан, Франция - танцьор, който се изразява с лекота във всякакви репертоари, избиран от големите хореографи на нашето време, за който Морис Бежар създава много роли, от 2009 г. е художествен ръководител на Ballet Nice Méditerranée.

Г-жа Ин Фън, Китай - директор и художествен ръководител на Националния балет на Китай и заместник-председател на Китайската танцова асоциация.

Максимилиано Гера, Аржентина - определян като един най-значимите съвременни танцьори заради изключителната си техника и артистичност при изпълнение на класически и съвременни роли, художествен ръководител на Teatro Colon.

Проф. Петър Луканов, България - От 1980 г. преподава хореографска композиция, композиция на класическия танц и хореографска и балетна режисура в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Многократно е бил член на жури на международни балетни конкурси.

Сара-Нора Кръстева, България - заместник председател на журито - от 2003 г. е прима, а от 2009 г. е най-младият директор на Националния балет. Член на жури в международни балетни конкурси.

Проф. д-р Сън-Хи Джанг, Корея - г-жа Джанг е е преподавател в Катедрата по танци на Университета Сежонг от 1993 г. насам., както и художествен директор на Балетна трупа Жанг Сеон-Хи от 1993 г.

Хироаки Имамура, Япония - Художествен ръководител на "Ballet Chambre Ouest". Председател на журито на балетния конкурс в Хачиоджи, Япония. Балети, поставени от Имамура и неговият партньор в трупата - Кавагучи, са избирани за най-добри японски балети на годината.

Доц. д-р Мария (Маша) Илиева, България - в периода 2001 - 2003 г. е художествен ръководител на Националния балет - София. През 1995 г. създава своя балетна школа. Преподава в Националната музикална академия - София.

Раду Поклитару, Украйна - директор и художествен ръководител на театър "КИЕВ MODERN-BALLET", един от водещите съвременни хореографи. Поставя на редица големи сцени, а през 2014 г. е поканен за хореограф на церемониите по откриването и закриването на Олимпийските игри в Сочи.

Зам.-председателят на журито проф. Елдар Алиев, акцентира върху факта, че това е най-трудният и най-комплексен конкурс в света на професионалния балет, при това конкурс, който се развива с всяко следващо свое издание.

Соня Димитрова представи накратко и събитията от съпътстваща програма, най-голямото от които е Международната лятна балетна академия с преподаватели доц. д-р Маша Илиева, Ксиомара Рейес от Куба, Ринат Имаев от Русия, Юлия Смирнова от Русия, Милен Петров от България, Антъни Мидълтън от Великобритания и Алфредо Торес от Куба. Сред съпътстващите събития са и представяне на книга на проф. Владимир Василиев и изложба на наградените рисунки и пластики от Националните конкурси за деца и юноши "Изкуството против дрогата".

Тази година конкурсът ще си партнира с Международното триенале на акварела "Духът на акварела". Гостът на пресконференцията Селма Тодорова, председател на Българския клон на Международното акварелно общество - един от организаторите на Триеналето, посочи пресечните точки на двата форума, които срещат две изкуства в дните от 15 до 18 юли.

Международният балетен конкурс Варна е основан е през 1964 г. и е Първият в света професионален балетен конкурс. Организира се от фондация "Международен балетен конкурс Варна", съорганизатор е Община Варна. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на 27-то издание е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Балетната Oлимпиада е под патронажа на UNESCO и генералния директор на световната организация Ирина Бокова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: