Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Дни на интелигентната енергия се проведоха във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:33 / 27.06.2017Коментари (0)1223
©
Дните на интелигентната енергия в гр. Варна се провеждат за пета поредна година. Тази година инициативата пое областна администрация, в лицето на областния управител на област Варна - г-н Стоян Пасев, разширявайки обхвата на събитието до всички черноморски общини, превръщайки Дните в по-мащабните Черноморски дни на интелигентната енергия.
Основни организатори на Енергийните дни са Асоциацията на българските черноморски общини (АБЧО) и Черноморската регионална агенция за управление на енергията (ЧРАУЕ), в качеството им на подкрепящи структури на Споразумението на Кметовете.

Тази година, Черноморските дни на интелигентната енергия са част от Европейската седмица на устойчивата енергия, която се провежда в Брюксел от 19 до 23 юни под мотото "Чиста енергия за всички европейци". 

Съорганизатори на събитието тази година бяха Националното сдружение на общините в Република България, Софийска енергийна Агенция, Черноморски изследователски енергиен център, Технически университет - Варна и Институт за нулево енергийни сгради.

Главната цел на Европейската седмица е да повиши информираността за енергийната ефективност и възобновяемите източници на енергия. В този контекст, под формата на бизнес закуска, семинари, дискусии и работни срещи, Черноморските Дни дадоха среща на бизнеса, местните власти и централни институции, улеснявайки взаимния диалог и сътрудничество в полза на прилагането на новаторски начини за повишаване на енергийната ефективност и опазване на климата и околната среда; популяризираха постиженията на местните общности в постигането на целите за по-добър и енергийно независим живот; дадоха възможност за представяне на устойчиви енергийни технологии и образци; и не на последно място - направиха възможен обмена на идеи и информация за финансови и технологични инструменти, които са в помощ на бизнеса и местните власти в прилагането на мерки за приспособяване към климатичните промени.

На 22.06.2017 г. в зала Заседателна на Областна администрация - Варна бяха поканени млади и започващи дейността си малки и средни предприятия, представители на черноморските местни власти, НПО, които са активни в сферата на ЕЕ, климатичните промени и екологията, научни работници. Срещата бе открита от домакините от областна администрация Варна и председателя на Комисията по транспорт в общински съвет Варна - г-н Добромир Джиков.
Темата на бизнес закуската бе свързана с енергийната ефективност и пестене на енергия в офиса (на работното място) и бе разгледана от експертите на Енергийна агенция София (СОФЕНА). В рамките на проект Start2Act са разработени интересни идеи, електронни платформи, помагала и обучителни материали за това как да мотивирате служителите в офиса да пестят енергия, на кои сектори да се наблегне, как енергийната ефективност да стане фирмена политика. Проект CrowdStream, изпълняван от АБЧО пък, представи интересни и нестандартни начини за финансиране на новаторски идеи с набиращият все по-голяма популярност финансов инструмент "групово финансиране".

Втората част на срещата бе посветена на ролята на местната общност в глобалния процес на приспособяване към климатичните промени. Експертите от АБЧО представиха Стратегията за адаптиране към климата, изготвяна в момента от Световната банка и МОСВ, в частта му "Градска среда" и провокира местните общности да обсъдят доколко е необходима такава стратегия на местно или регионално ниво, кои са основните фактори които да засяга и как това да бъде включвано в развитието на градовете. Бе взето решение АБЧО да предложи становище на Черноморските общини, което ще бъде основано на предложенията и мненията на всички членове на сдружението. Становището ще бъде представено на работната група на организираната от тях среща в София на 12.07.2017 г. Зелените поръчки бяха тема на дискусия тип "Кръгла маса", водена от НСОРБ и проект GreenS. Проектът цели създаването на стабилно партньорство между централни институции, възложители на обществени поръчки и бизнеса в процеса на изпълнение на зелените обществени поръчки, намиране на решения на идентифицираните проблеми и подобряване на нормативната база там, където е необходимо. ЧРАУЕ запозна аудиторията с техническата помощ, която предоставя на местните власти и обществени възложители при изготвянето на зелени поръчки, както и възможностите на зеления бизнес да стане по-достъпен за възложителите. Националното сдружение на общините поведе обсъждане за пречките и проблемите пред изпълнението на зелените обществени поръчки и какви предимства биха имали публичните органи от тяхното изпълнение. Стана ясно, например, че, според проучване на НСОРБ, едва 10% от българските общини отчитат, че изпълняват зелени поръчки. Заедно с ОЦОСУР публиката разгледа практически и реални възможности на домакинствата да се справят с предизвикателствата на климата и пестенето на енергия без да се нарушава удобството и качеството на живота - как и защо да си инсталираме слънчеви панели или да инвестираме във фотоволтаици на покрива, има ли институционални ограничения пред производството на енергия за дома и как да се справим с тях. Веднага след това експерти от ЧИЕЦ представиха пречките пред енергийната ефективност в страната ни и бяха обсъдени идеи как да бъдат преодолявани. Накрая бяха обсъдени и финансовите предизвикателства при санирането на сгради-особено актуална тема в България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: