До дни започва изграждането на канализация в "Ален мак“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:37 / 22.03.2017
1701
Изграждането на канализационната мрежа в СО "Ален мак" започва до дни. Инвестицията е част от втория етап на мащабния проект за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в Златни пясъци, който е на обща стойност 37,1 млн. лв. Той е по ОП "Околна среда", като съфинансирането на Община Варна е 8,4 млн. лв.

Предвидено е изграждане на 4 главни гравитачни битови канализационни клона с обща дължина около 5 км, с 265 отклонения. Отпадъчните води от тях ще бъдат включени в действащи колектори, заустени в ПСОВ "Златни пясъци". "Знаете, че в зоната около "Ален мак" има регистрирани свлачищни процеси, които се задълбочават от септичните ями на сградите. С изграждането на канализацията ще решим този проблем ", обясни кметът Иван Портних. На пресконференцията днес участваха Христо Иванов - зам.-кмет, и Златка Танева, ръководител на проекта.

Кметът припомни, че този проект единствен бе фазиран от предния програмен период . "Благодаря на бившия министър на екологията Ивелина Василева, на всички ангажирани с проекта, че успяхме да запазим средствата и да ги прехвърлим в настоящия програмен период", допълни Иван Портних. Той допълни, че се работи активно и по проектирането на пречиствателната станция в Златни пясъци, защото без чисто море няма как да развива устойчив туризъм. След реконструкцията и разширението, ПСОВ "Златни пясъци" ще може да поема натоварване до 72 122 еквивалент жители. Ще бъде осигурено необходимото пречистване на отпадните води, включително отстраняването на общ азот и фосфор. След това те ще бъдат отвеждани чрез дълбоководното заустване, изградено през 2014 г., на 2200 м в морето. Очаква се новата пречиствателна станция да е готова за сезон 2019.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).