Доц. Георги Кючуков във Варна: Цялата процедура по отстраняването на руските дипломати беше крещящ политически акт

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
16:03 / 29.07.2022
3150
Сагата с изгонването на 70-те представители на дипломатическата мисия на Руската федерация у нас показа, че в МВнР и отиващото си правителство налице е пълен непрофесионализъм. Това коментира пред медиите във Варна областния председател на АБВ в морската столица и член на ИБ на партията доц. Георги Кючуков и представи анализ като пример как не се гонят дипломати и сътрудници. Той формулира в десет точки гафовете на МВнР и правителството в оставка:

Смесват се две хипотези – обявяване на persona non grata и съответствие на числеността.  Изискват се противоположни дейности. За persona non grata действието е индивидуално, докато за числеността се изискват преговори. За persona non grata може да бъде обявен само дипломат, а не и служител към дипломатическа мисия.

Няма хипотеза за колективна persona non grata. За всеки се обявява поотделно, заедно с мотивите. Терминът няма множествено число Това беше политическа демонстрация в полето на дипломацията.

Лена Бориславова – "за повечето от тях има доказателства“. А за по-малкото?

Чл. 11 от Виенската конвенция – няма принцип на реципрочността за численост на персонала. Говори се за съответствие в разумни граници.

Чл. 11 насочва към приемащата страна. При ратификацията на Виенската конвенция България е подписала с резерви възможността приемащата страна едностранно да редуцира персонала към чужда мисия, а е настоявала това да става само на базата на двустранни споразумения. Резервите на страната не са оттеглени, а правителството използва именно тази точка, с която ние де факто не сме съгласни

Когато се търси сравнимост на персонала, не се посочва поименно кои служители трябва да напуснат. Това е задължение на изпращащата страна.

Груба грешка е да се твърди, че България отзовава представители на чужда държава. Отзоваването става само от изпращащата страна. Приемащата може да експулсира.

Вербалната нота е един от малкото дипломатически документи, който не се подписва, а само се поставят инициалите на този, който е изготвил документа. Всички разсъждения на премиера кой и защо е подписал нотата са израз на пълно непознаване на материята.

В ЗДС няма хипотеза за временно закриване на дипломатическо представителство. Закрива се по предложение на външния министър след решение на МС на изпращащата страна, а приемащата дава съгласия. За обратното действие е необходимо ново съгласие на приемащата страна.

Цялата процедура по отстраняването на руските дипломати и сътрудници беше крещящ политически, а не дипломатически акт. Никъде по света премиерът не обявява кои дипломати са persona non grata. Това се прави от МВнР. Не е допустимо премиерът да влиза в публичен диалог или да изпада в обяснителен режим с  посланик.


Виж коментарите (2)

Още по темата (741):
04.09.2022 Слави Трифонов провокира с нестандартни клипове
10.08.2022 Ивайло Вълчев от ИТН: Ако е имало сценарий за падане на кабинета "Петков", не е бил написан от нас
10.08.2022 Крие ли имуществото си Слави Трифонов?
29.07.2022 ИТН ще се яви самостоятелно на предсрочните избори
29.07.2022 Готвят и жена за премиер на новия служебен кабинет, ето коя е тя
28.07.2022 Тома Биков: Правителството беше свалено от ареста на Борисов
Още новини от Новини от Варна:
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).