Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Доказателството, че коронавирусът наистина убива
Автор: Екип Varna24.bg 12:32 / 05.02.2021Коментари (0)1596
© John Minchillo/AP Photo
Дали покойният е починал "от Ковид-19“ или "с Ковид-19“? Този въпрос често разбунва духовете не само в България. Едно задълбочено проучване на учени от Университетската клиника в Регенсбург внася яснота в спорната тема.

Патолозите под ръководството на главната лекарка д-р Катя Еверт са извършили много прецизни аутопсии на пациенти, починали по време на първата вълна на пандемията. Четиримата мъже и четирите жени са били на възраст между 44 и 73 години и преди смъртта си е трябвало да бъдат обдишвани.

"Дори млад и здрав човек може да умре от Ковид"

"Седем от тях със сигурност са починали от Ковид-19, а осмата пациентка - с вируса“, казва патоложката д-р Еверт. Най-честата причина за смъртта в разглежданите случаи: много органи просто спрели да работят. "Органите постепенно престават да изпълняват функциите си“, обяснява д-р Еверт.

При осмата пациентка смъртта е настъпила в резултат от чернодробна цироза, но останалите пациенти в началото изобщо не са били в критично състояние. При тях лекарите констатирали леки медицински проблеми като високо кръвно налягане, свръхтегло, сърдечни смущения. "Но в общи линии нищо, което можем да определим като сериозно предхождащо заболяване“, казва патоложката. Нейният извод гласи: "Дори млад и предполагаемо съвсем здрав човек може да умре от Ковид-19“.

Лекарите се натъкнали и на една находка, която изненадала всички. Белите дробове на починалите наистина били тежко увредени, но при половината от тях патолозите установили и гъбична инфекция. Именно тя предизвикала деградацията на жизнено важните органи. Тези гъбички били резултат от заразата с коронавируса.

Находката на лекарите от Регенсбург показва колко е важно да се извършва детайлна аутопсия на хората, починали в резултат от зараза с коронавируса. "От аутопсиите научаваме много“, казва д-р Еверт.

"Ако не бяха с Ковид, тези хора щяха още да са живи"

Резултатите на патолозите от Регенсбург са еднозначни, а проучването им беше публикувано в научното списание "Virchows Archiv“. Въпреки това обаче все още не могат да се правят генерални заключения. За да може със сигурност да се отговори на въпроса колко от заразените с коронавирус пациенти впоследствие умират "от Ковид-19", а не "с Ковид-19", трябва да бъдат направени доста повече аутопсии, а клиничните находки да се анализират прецизно във всеки отделен случай, казва д-р Еверт. Но на базата на своето проучване тя е категорична: "Ако не бяха с коронавирус, седем от тези осем пациенти с много голяма сигурност щяха още да са живи“.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: