Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Дървета обречени на унищожение покрай разширяването на ул. "Ген. Колев" и бул. "Чаталджа"
Автор: Екип Varna24.bg 11:11 / 24.04.2012Коментари (10)5326
© Народно дело
58 дървета се оказаха обречени на унищожение покрай разширяването на ул. "Ген. Колев" и бул. "Чаталджа". Повечето от тях са отсечени или изкоренени, за да се осъществи планираното благоустрояване на междублоковото пространство, което стана известно като т.нар. еврокаре. До края на годината пък се очаква разширяване и на доста зеления бул. "Чаталджа". Ще може ли то да се осъществи и дърветата по него да оцелеят? На пръв поглед това изглежда невъзможно. Каква е целта на рязането на толкова много дървета, на кого пречат? Отговорът е прост и твърде прозаичен - пречат на автомобилите, и по-специално на паркирането им. На практика отварянето на нови паркоместа, включени в проекта за благоустрояване на междублоковото пространство край "Ген. Колев" и "Чаталджа", води до необходимостта (според проектантите) дърветата да бъдат изсечени. Това обаче сериозно се отличава от оригиналния замисъл на проекта за този квартал, наречен твърде изразително "Подобряване на физическата и жизнената среда".

Всъщност, когато за пръв път се заговори за този проект, акцентът в него беше поставен върху облагородяването на зелените площи в района, а разширението на улиците беше важен, но по-скоро допълнителен елемент. Освен това от общината твърдо се обещаваше, че дърветата ще останат непокътнати.

От края на 2009-а доста обстоятелства около него се промениха. Първо, финансирането за проекта от 10 млн. лв. беше намалено на 7,4 млн. лв. В началото на тази година пък зам.-кметът Богдан Караденчев съобщи, че изпълнението му в крайна сметка ще струва не повече от 4,5 млн. лв. Акцентът на дейностите също се измести - от "подобряване на жизнената среда" към разширяването на ул. "Ген. Колев". Заедно с това голяма част от паркоместата в района станаха платени. Дали новите, за които се отваря пространство на мястото на изсечените дървета, също ще струват левче на час, за момента може да е само обект на догадки.

Граждани недоволстват: Сухите дънери оцелели, здравите - не

Жителите на блоковете на ул. "Драва Соболч" не крият, че са възмутени от изсичането на големи и здрави дървета, някои от които според тях са поне на 70 години. "Да се правят места за паркиране, е добре, но поне някои от дърветата можеха да бъдат запазени. Сега е останало само едно, но не е сигурно дали и то няма да бъде премахнато", коментираха те. Въпреки че в последните години имаше няколко инцидента с паднали стари дървета и клони, някои от които и фатални, гражданите са категорични, че премахнатите не били опасни. "Те бяха здрави и ни се искаше да бъдат запазени. За сметка на това от две години сигнализираме за две изсъхнали дървета, които не се намери и сега кой да отреже", коментираха живеещи на "Драва Соболч".

Инж. Стоян Димитров, шеф на дирекция "Инженерна инфраструктура": Няма да премахваме дървета по "Чаталджа"

Всяко отсечено дърво в района, в който се изпълнява проектът за разширение на бул. "Ген. Колев" и облагородяване на пространството между блоковете в съседство, ще бъде компенсирано със засаждането на нова растителност. Новите дървета ще са в пъти повече, каза шефът на общинската инфраструктурна дирекция инж. Стоян Димитров. Той допълни, че възстановяването на растителността в квартала е задължителна част от европроекта, която няма как да не се спази. Инж. Димитров съобщи също, че засега не се планира премахването на дървета по бул. "Чаталджа". "Успокойте гражданите, там сеч няма да има", увери общинският специалист.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 38
27.03.2014 »
14.08.2012 »
31.07.2012 »
31.07.2012 »
24.07.2012 »
06.07.2012 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Боян Максимов
премахни филтъра

0
 
 
е няма как и дърветата да седят и задръствания да не стават, то тези артерии са ги мислили време оно че един ден ще се разширяват и ще се усвои това в страни, градът се разраства, инак тряжва да дишаме мръсният въздух на спрелите в задръстването коли, дано разширят и отворят за двупосочно движение ген.Колев между Цар.Осовбодител и Чаталджа ... ама надали имнат пари за това сега
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: