Две българки сред Виртуозите на Миланската Ла Скала във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:27 / 28.04.2017
1578
Варна брои дните до първия гастрол в морския град на Виртуозите на Миланската Ла Скала в неделя, 30 април. Последните билети са в продажба - те са от допълнително пуснатите 100 места в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център и са на цени от 60, 70 и 80 лв. 

Организаторите напомнят, че началният час на концерта е доста необичаен за България - 21:00. Влизането в Зала 1 ще става от 20:30 ч., не по-рано, предупреждават от ФКЦ.

Сред най-изявените музиканти от оркестъра на Миланската Ла Скала - концертмайстори, водачи на групи и солисти в оркестъра, във Варна ще пристигнат и две българки.

Цигуларката Евгения Станева е титуляр в оркестъра на Ла Скала. Трето поколение цигулар, тя още на 11 години свири като солист с Пловдивската филхармония. Почти всички в семейството й са музиканти, а сестра й Елисавета е първа виола на операта в Грац.

Евгения завършва с отличие музикалното училище "Добрин Петков" в Пловдив в класа по цигулка на Дарина Данкова и продължава образованието си във Виенския музикален университет при проф. Михаел Фришеншлагер, където завършва отново с отличие през 1998 г. Специализира в музикалната консерватория "Тибор Варга" в Сион, Швейцария, с проф. Варга и проф. Франческо Де Анджелис.

През 2003 г. Евгения Станева получава отлична диплома и почетна грамота от Консерваторията "Бруно Мадерна" в Чезена, Италия. Защитава магистратура в Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано в класа по цигулка на проф. Джиджино Маестри. Кариерата й във Оркестъра на великия италиански оперен театър Ла Скала започва през 2007 г., когато се явява на конкурс с международно участие и печели постоянна позиция. Така вече 10 години младата българка е част от Оркестъра на Ла Скала.

За радост на морската публика другото българско име сред Виртуозите на Ла Скала е на родената във Варна Елица Демирова. Тя живее в Милано от 15 години, но израства във Варна в семейство с баща музикант и влюбена в музиката майка. Елица от малка учи италиански и музика, като започва първо с пиано, но после се посвещава изцяло на своята голяма любов - цигулката.

От първата си среща с Италия Елица решава, че ще живее там. Начални стъпки в европейския музикален живот прави с Младежкия оркестър "Густав Малер", където среща изключителни световни музиканти, създава контакти и така след Академията в София продължава в Италия с обучение и работа като музикант на свободна практика. Свири в Миланска Скала, в Симфоничния оркестър на Музикалната академията "Санта Чечилия" в Рим, в Оркестъра на Италианската телевизия. Мечтата й е да стане пълноправен член на Оркестъра на Ла Скала.

Силно е младото дамско присъствие в този исторически гастрол на Виртуозите на Ла Скала във Варна. Водач и соло цигулка на формацията, която пристига в морския град, е най-младият концертмайстор на прочутия оперен театър - вдъхновяващата Лаура Мардзадори, а програмата обещава силно емоционални моменти с изпълненията на емблеми на италианското музикално наследство.

Музикалното събитие е под патронажа на Италианския културен институт София. Концертът на Виртуозите на Миланската Ла Скала е от фестивалния цикъл "Великите оркестри на Европа". Европейският музикален фестивал Варна се организира от Фондация Елит - ЛИК и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).