Джеймс Уорлик: Неинтеграцията на ромите излиза много скъпо

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (18)
16:41 / 07.04.2011
5184
Поне 370 млн. евро губи годишно българската икономика заради неадекватното участие на ромите на трудовия пазар и ниското ниво на тяхното образование. Това обяви пред студенти във Варна американският посланик у нас Джеймс Уорлик. Той уточни, че данните са на Световната банка от 2009 г.

Загубите са 4 пъти колкото годишния бюджет за детски помощи и 3 пъти повече от парите, с които България субсидира болниците. Дори българите с най-големи предразсъдъци могат да видят и разберат, че неинтеграцията на ромите излиза много скъпо, заяви американският дипломат.

Според Уорлик просенето, краденето и проституцията не са избор на българските роми. А недостигът на образование, съпътствано с недостатъчните възможности за наемане на работа могат да доведат хората до отчаяни действия. Щатският посланик е на мнение, че дългосрочното решение на този проблем не е наказателно преследване, а образование.

"Всеки човек трябва да работи за подобряване на интеграцията. Трябва да учим децата, че ромите са неделима част от това общество. Трябва да работим, за да променим нагласите в обществото. Ромите също трябва да поемат своята отговорност и да бъдат по-активни в процеса на интегриране - да търсят работа и да се погрижат децата им да посещават училище", отбеляза дипломатът.

Във Варна американският посланик Джеймс Уорлик изнесе лекция на тема "Създаване на по-толерантна среда за ромите в България". След лекцията Уорлик похвали кмета на Каварна Цонко Цонев за напредничавата политика за интеграция на ромите. Каварненският кмет от своя страна призова всички градове да решат проблема с незаконното строителство в ромските махали. "Ако не го решим този проблем, той ще реши нас", смята Цонко Цонев.

Източник: Дарик


Виж коментарите (18)
Още новини от Новини от Варна:
Към 16 часа: Ето каква е избирателната активност във Варна и обла...
Дядо на 104 години от Варна показа на всички българи как се прави...
Абсолютен потрес! Вижте в какво окаяно състояние е една от избира...
Синът на кмета на Варна бе най-малкият гласоподавател днес, Коцев...
Първи данни за избирателната активност във Варненско
23 са регистрираните нарушения във Варна преди утрешните избори 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).