Екатерина Захариева във Варна: ГЕРБ ще постави знак за равенство между справедливост и правосъдие

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:12 / 14.03.2017
2297
ГЕРБ поема ангажимента да бъде довършена съдебната реформа - основната ни цел е да се постави знак за равенство между справедливост и правосъдие. Това заяви по време на кръгла маса на тема "Обществен ред и правосъдие" във Варна Екатерина Захариева, министър на правосъдието в кабинета "Борисов 2" и водач на листата с кандидати за народни представители в Пазарджик. 

На форума присъстваха зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, водачът на листата на ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова, кметът и областен координатор на ПП ГЕРБ-Варна Иван Портних, представители на правозащитни и правораздавателни органи.

Захариева бе категорична, че стратегията за реформа трябва да се завърши максимално бързо и законите трябва да започнат да действат, за да почувстват българските граждани справедливост. Тя отчете какво е било свършено от ресорното министерство и очерта приоритетите в сферата на правосъдието от управленската програма на ГЕРБ.

"Променихме конституцията. Разделихме Висшия съдебен съвет на две. Въведохме пет нови проверки на магистратите от инспектората. Направихме най-същественото изменение в Закона за съдебната власт. Приехме електронното правосъдие", отчете Захариева. Кандидатът за народен представител припомни, че по време на управлението на кабинета "Борисов 2" е създаден горещ телефон за първична правна помощ.
Захариева заяви, че ГЕРБ ще внесе закон по отношение на наказателно-процесуалния кодекс. 

Тя запозна присъстващите на форума с позицията на чуждестранни прокурори, които категоризират българския наказателен процес като твърде формален. "Често възможностите в наказателно-процесуалния кодекс се използват за безкрайно връщане на делата в досъдебна фаза, така че да изтече абсолютната давност на едно престъпление. Ние настояваме за задържане на осъдените лица веднага", каза тя.

Екатерина Захариева изтъкна, че в управленската програма на ПП ГЕРБ се предвижда нов ред за преследване на корупцията по високите етажи на властта. Правосъдният министър от кабинета "Борисов 2" коментира, че ГЕРБ е първата партия, започнала работа по Закона за съдебната експертиза. И изтъкна, че не може да има качествено правосъдие без качествена експертиза.

Следващият важен приоритет от програмата, който тя анализира, бе свързан с наказателната политика. "Ще продължим да работим в посока ресоциализацията и превъзпитанието, защото единствено по този начин намаляват кражбите", каза Захариева. Важна тема, която бе засегната по време на дискусията, бе електронното правосъдие. Екатерина Захариева внесе яснота, че то ще допринесе за по-евтини, бърз и прозрачен съдебен процес. "Електронно правосъдие е част от електронното управление на страната. Ползата от въвеждането му ще бъде най-вече, че процесът ще стане по-бърз и по-прозрачен", каза тя.

"Осигурено е финансиране и поемаме ангажимент докрая на 2018 г. електронното правосъдие да бъде готово". По отношение на юридическото образование ГЕРБ планира въвеждане на единен държавен изпит.

Виж коментарите (0)

Още по темата (430):
03.05.2018 Палавата депутатка на Марешки проговори за еротичните си снимки
29.09.2017 Тази ли е новата пловдивска депутатка на Марешки?
05.05.2017 Марешки ще си даде сам имунитета, не съжалява за шамара
05.05.2017 Кутев: Срещата между Цацаров, Гергов и Дончев трябваше да остави следа
05.05.2017 Валери Симеонов: Един от нас да се издъни и всички сме свършили!
04.05.2017 България вече официално има ново правителство
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).