Експерт: Морето ври от трицона и чернокоп, има и много хамсия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:24 / 17.12.2020
2192
Над 40 хиляди тона е биомасата на трицоната пред българския бряг на Черно море. Това съобщи в морското предаване на Радио Варна доцент Виолин Райков от Института по океанология към БАН. Доц. Райков е ръководител на ежегодните експедиции, които изследват рибните запаси в нашите водите на Черно море. Втората за годината експедиция приключи преди дни. На първо четене резултатите от нея показват изобилие от трицона и чернокоп. "Интересен факт е, че има и много хамсия. Тази риба е топлолюбива, но през последните години се наблюдават големи пасажи от нея и през зимните месеци", каза Виолин Райков.

Втората за тази година експедиция е протекла много трудно заради пандемията от коронавирус, съобщи още доц. Райков. Някои от членовете на екипажа на изследователския кораб са се заразили с Ковид-19. Те са били сменени, а плавателния съд е бил изолиран за известно време. Освен това е станала и малка авария, която допълнително е утежнила ситуацията. Наложило се експедицията да бъде удължена, но въпреки проблемите тя е приключила успешно.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).