Експерт: Всеки родител може да се обърне към Карин Дом при най-малки притеснения за развитието на детето си!

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:28 / 12.10.2022
4431
Женислава Сапунджиева е директор "Услуги за деца и семейства“ и обучител в Карин Дом. Работи в дома от неговото създаване в далечната 1996-та година. Затова след 26 години всеотдаен труд с радост приема положителните промени и настаняването на екипа и потребителите в новата модерна сграда на Карин Дом.

С експерта разговаря репортер на Varna24.bg.

"Този дом вече е комплекс за здравни, социални и образователни услуги за деца и семейства. Новите моменти, които предлагаме са в един модерен медицински център, в който различни медицински специалисти ще могат да консултират децата. Тук работят педиатър, физиотерапевт, пулмолог, невролог, психиатър. Съвсем скоро този медицинският център ще отвори врати. Също така имаме модерна хидротерапия, плувен басейн и вана за по-малки бебета.

Децата ще могат да получат водна рехабилитация ,терапия от квалифициран треньор по плуване. Важно е да отбележа, че след като преминат преглед при лекар физиотерапевт, тогава по негова медицинска преценка всяко дете ще може да ползва 2 пъти седмично терапия в басейна.

Имаме модерни зали за ерготерапия, терапия на трамплин, рехабилитации. Бих казала, че тези зали са обзаведени с много модерно оборудване, което е подходящо за деца, както с двигателни затруднения, така и деца с други състояния, които имат нужда от терапия и рехабилитация.

Децата, които са със специални образувателни потребности са тези, които имат двигателни затруднения и такива, свързани с обучението, деца със симптоми от аутистичния спектър, поведенчески проблеми. Всеки един родител, който има притеснения относно развитието на своето дете, може да ползва програмата за ранна интервенция. Там може да се консултира с психолог, логопед, рехабилитатор, социален работник.

Те да споделят своите притеснения относно това дали има затруднения да се справя с някоя дейност в ежедневието или изоставане в една или друга област двигателното, езиковото, говорно или социално развитие. Всеки родител може да се обърне за помощ и подкрепа и ще получи доста професионален съвет. Ще научи как детето минава през етапите на детското развитие и дали това е нещо, което може да се преодолее с възрастта, дали е криза или трябва да му се обърне по - специално взимане.

Родителят може да получи не само съвет, но и обучение как да надгради своите умения, за да се почувства по-спокоен в грижата за детето си", сподели специалистът.

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (17):
07.10.2022 Сега е моментът! Гласувайте за варненската фондация "Радост за нашите деца" в "Промяната"!
03.10.2022 Архитектите на новия Карин дом: Целяхме да създадем място, където децата да се чувстват у дома си!
03.10.2022 Ивайло Кръстев, Фонд "Социална закрила" към МТ: Хората с увреждания не са прокажени, нито заразно болни! Щастлив съм, когато успеем да им помогнем!
02.10.2022 Ново изследване на УНИЦЕФ хвърля светлина върху нагласите към децата с увреждания в България
01.10.2022 Лъчезар Шойков: Сестра ми е с множество увреждания, това беляза съдбата на цялото ни семейство!
30.09.2022 Младеж показа кошмарния път на "различните" по варненските улици!
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).