Експерт от Варна разяснява кога се вдига червен флаг

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:13 / 24.06.2016
1357
Червен флаг може да бъде вдигнат поради различни съображения невидими с просто око. Това каза за "Фокус" Вили Цеков, председател на дружеството на специалистите по Водно спасяване във Варна към БЧК и член на Националната комисия по Водно спасяване. 

По думите му, забранителният знак може да бъде поставен вследствие на острите температурни разлики, които могат да се изменят в рамките на 24 часа. 

"По нашия бряг е характерна такава специфика и са известни случаи, при които температурата на морската вода пада с около 5, 6 до 7 градуса за денонощие. 

Последствията, до които може да доведе това явление са свързани с шок, който от своя страна може да предизвика паника, която е в основата на инцидентите", уточни дългогодишният спасител. 

Той обясни, че недоволството на хората при поставяне на червен флаг се поражда поради видимо гладкото и спокойно състояние на водата, но на практика това което остава скрито за тях би представлявало сериозен риск. 

"Други опасности са така наречените дънни ями, както и поява на евентуално мъртво вълнение. Всички изброени са напълно достатъчни, за да бъде издигнат червен забранителен знак. Това не е самоцелна постъпка, а решение, което е взето за цялата брегова ивица или за определен район, с цел обезопасяване на плажа", каза още Вили Цеков.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Корабът "Руен", който беше отвлечен от сомалийски пирати край Йем...
Варненец: Това икономия ли е или какво?
Жълт код за Варна! Ето за какво ни предупреди НИМХ
Благомир Коцев: Община Варна променя наредби с цел съкращаване на...
Варна е предупредена за утре!
Варна вече е с по-малко население от Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).