Емил Радев подкрепи присъединяването на ЕС към Конвенцията за признаване и изпълнение на съдебни решения на трети държави

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:43 / 02.06.2022
1110
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев подкрепи присъединяването на ЕС към Конвенцията за признаването и изпълнението на чуждестранни съдебни решения по граждански или търговски дела. Темата беше дискутирана на заседание на правната комисия на Европейския парламент.

Като докладчик от страна на ЕНП Емил Радев изрази позицията, че ЕП трябва да даде своето одобрение за присъединяването. По думите му така ще се подобри достъпът до правосъдие в световен мащаб, ще се намалят рисковете, но и разходите, свързани с разрешаването на трансгранични съдебни спорове.

В рамките на дискусията българският евродепутат изтъкна необходимостта Европейската комисия да се ангажира със стриктното спазване на процедурите по чл. 218 от Договора за функционирането на ЕС. Това означава да се издава проект на решение при всеки един случай на присъединяване на трета държава към Конвенцията, независимо дали има или не възражения.

"По този начин ще бъдат спазени не само прерогативите на всички участващи институции и в частност на Европейския парламент, а и ще бъдат предотвратени евентуални откази на държавите-членки да прилагат Конвенцията поради констатирани процесуални нарушения", мотивира се Емил Радев. Според него именно така ще се гарантират безпрепятствено прилагане на Конвенцията и по-голяма правна сигурност за гражданите и бизнеса.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна вече е с по-малко население от Пловдив
Коцев след срещата с ВиК - Варна и най-големите пътни строители: ...
Новата чешма на "Дом Младост" е почти готова, вижте я
Пожар в апартамент във Варна! Причината наистина е изненадваща
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).