Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Емилия Милкова: Варна е пример за добро партньорство между общината и библиотеката
Автор: Екип Varna24.bg 17:05 / 18.05.2017Коментари (0)1837
©
Варна е пример за изключително добро партньорство между общината и библиотеката. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ д-р Емилия Милкова при откриването на Националната конференция с международно участие "Младите хора, четенето и библиотеките". 

Събитието се организира от Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" в партньорство с Фондация "Глобални библиотеки - България" и ББИА, и е част от календара на Варна - Европейска младежка столица 2017. За да се включат в обсъждането на иновативните програми и практики, за форума пристигнаха представители на библиотечната общност от цялата страна, както и от Румъния, Словения, Финландия. Сред официалните гости бяха кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.
Д-р Емилия Милкова приветства всички участници и сподели, че в качеството си на директор на Варненската библиотека е стартирала организацията на конференцията с амбицията да се обсъдят възможностите за различен подход към младите хора.

"Във Варненската библиотека винаги сме се стремили да подхождаме към работата си новаторски и с много любов", коментира д-р Милкова и благодари за подкрепата на местната власт. "Община Варна е протегнала ръка към своите културни институти. Осъзнавайки необходимостта от промяна в сградния фонд на библиотеката, проведохме единствения досега по рода си в страната конкурс за идеен проект за новото здание", припомни д-р Милкова и допълни, че очаква много скоро работата по проектната документация да приключи напълно. "Иван Церов е останал в съзнанието на всички варненци като кмета, изградил сградата на театъра. Пожелавам на Иван Портних да бъде кметът, изградил библиотеката на Варна", каза Емилия Милкова.

"Конференцията изцяло се вписва както в годината, в която Варна е носител на титлата Европейска младежка столица, така и в цялостната политика на общината, ориентирана към младите хора и приобщаването им към четенето от най-ранна възраст", заяви на свой ред Иван Портних. Той информира, че в края на този месец община Варна ще стартира нов литературен младежки фестивал. 

"Това ще е първото му издание, но вярвам, че то ще положи началото на една дългогодишна традиция. 20 автори ще влязат в 30 училища, т.е. книгите и творците ще отидат при най-малките, за да възпитаваме в тях любов и интерес към четенето. Убеден съм, че това е и здрава основа за голямата ни цел - утвърждаването на Варна като Град на знанието. Амбицията ни е да развием Варна не само като образователен център, а и като място, където младите хора да получават добра професионална реализация", заключи кметът.

С поздравителен адрес до участниците в конференцията евродепутатът и посланик на библиотеките в ЕП Емил Радев оцени високо усилията на библиотечната общност да бъде отворена към младите хора и отговорно да работи за развитието на техния потенциал. 

"Варненската библиотека е добър пример как новите технологии могат да бъдат успешно интегрирани в библиотечно-информационната система и да я направят част от най-голямата дигитална библиотека на Европа - Европеана. Убеден съм, че с новата сграда на РБ "Пенчо Славейков" морската столица на България ще има онова модерно духовно пространство, каквото безспорно заслужава", изтъкна българският евродепутат.

"Често ни питат дали младите хора четат, кое ги провокира и имат ли интерес към библиотеките. Точно на тези въпроси искаме да дадем своя отговор чрез форума", коментира Емилия Милкова. Тя увери, че библиотекарите умеят да увличат са със своя ентусиазъм и любов към книгите и четенето. "За нас обаче е важно и да оправдаем очакванията на подрастващите, да разберем изискванията им и техния поглед към работата ни. Затова във втория ден от конференцията ще вземат активно участие и много четящи млади хора, някои от които са носители на отличия от библиотечни конкурси", обясни д-р Милкова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1606) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: