Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Енерго-Про съветва стопанските клиенти на ДПИ за бърз избор на доставчик на електроенергия
Автор: Пламена Николова 10:37 / 25.08.2021Коментари (1)1215
©
Над 55% от небитовите клиенти на ЕНЕРГО-ПРО Продажби вече се снабдяват с електроенергия от Доставчик от последна инстанция (ДПИ). Промяната е следствие на изискване в Закона за изменение и допълнение към Закона за енергетиката от 26.06.2020 г., според което всички небитови клиенти следваше да преминат от 01.07.2021 г. на доставчик на електроенергия по свободно договорени цени. Клиентите, които не са избрали свой доставчик, преминаха на ДПИ. 

Междувременно от 01.08.2021 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) въведе нова  Методика за определяне на цените на електрическата енергия на доставчика от последна инстанция, с която се въвежда различен начин за ценообразуване. Според Методиката цената на електрическата енергия на ДПИ се определя след изтичането на календарния месец и получаване на утвърдени измерени стойности от оператора на електроразпределителната мрежа. Цената е индивидуална за всяко място на потребление съобразно неговия товаров профил. Цената на ДПИ за календарния месец за обект на клиент се изчислява на база на:

Обявените от борсовия оператор почасови цени на електрическата енергия на пазарен сегмент "Ден напред“ с тежест в калкулацията 80%;

Обявените от ЕСО ЕАД почасови цени на балансиращата енергия за недостиг с тежест в калкулацията 20 %;

Предоставения от мрежовия оператор товаров профил на обекта – измерен почасов товаров профил за обекти с почасово измерване на електрическата енергия, съответно причислен стандартизиран товаров профил за обекти без почасово измерване, според който са определени утвърдените измерени стойности за календарния месец;

Нормативно определен размер на надценка.

Съгласно новия начин на ценообразуване, цената не се обявява предварително, а изчислението и фактурирането се прави след изтичане на периода на потребление. ЕНЕРГО-ПРО Продажби съветва стопанските клиенти да намерят начин да изберат доставчик възможно най-бързо, тъй като цените на ДПИ са по-високи от цените на свободния пазар на електроенергия.   

ЕНЕРГО-ПРО Продажби напомня, че както и досега избор на нов доставчик на електроенергия е възможно да бъде направен всеки месец до 10-о число, като промяната влиза в сила от първо число на следващия месец. Близо 45% клиенти на дружеството направиха своя избор и сключиха индивидуални договори в законоопределения срок. 

ЕНЕРГО-ПРО Продажби АД е титуляр на лицензия за доставка на електрическа енергия от доставчик от последна инстанция, която обхваща административните области с центрове Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен. ДПИ осигурява снабдяването с електрическа енергия на клиентите на свободен пазар, които са останали без доставчик по независещи от тях причини (търговецът им е с отнета лицензия/отстранен е от пазара/обявен е в несъстоятелност и др.) или когато срокът на договора на клиента с доставчика му е изтекъл и не е избран нов доставчик. За доставката от Доставчик от последна инстанция (ДПИ) е необходимо сключване на писмен договор.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.08.2021 г.
0
 
 
абсолютно нищо не ми стана ясно.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: