Енергото разкри високотехнологична кражба на ток от варненски хотел

Автор: Стоян Маджиров
Коментари (2)
10:23 / 26.06.2019
4146
Кражба на електроенергия с високотехнологични средства разкриха специализираните екипи на Електроразпределение Север, част от групата ЕНЕРГО-ПРО Варна. Нарушението е извършено от хотел във варненския квартал Виница. За целта е използвана незаконно изградена схема, при която консумираните количества електроенергия от хотела не се измерват от електромера и съответно не се заплащат.

След анализ на потреблението на ток в района специалистите на мрежовата компания установили, че част от разпределената енергия се губи – тя е доставена, но не е отчетена, фактурирана и заплатена. След няколко проверки открили мястото на "изтичане“ на енергията и информирали органите на реда.

През последните години констатираните случаи на неправомерно потребление на електрическа енергия в цялата страна чувствително нараснаха. Статистиката сочи значителен ръст на софтуерните манипулации върху средствата за търговско измерване.

През периода 2016 – 2018 година служителите на ЕРП Север са извършили над 525 000 проверки за нерегламентирано потребление на електрическа енергия. Разкрити са повече от 9 500 случая на манипулации с констатирано неточно, непълно или неизмерено количество консумирана електроенергия. От началото на годината са извършени близо 90 000 проверки, при които са констатирани над 1200 нарушения.

По информация на ЕНЕРГО-ПРО, през периода 2015 – 2018 г. в Североизточна България са осъдени 646 души за кражба на ток. 13 от тях са с ефективни присъди, 182 са с условни, а останалите са наказани с пробация.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).