Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ето кои са номинациите за награди "Варна“ в областта на културата
Автор: Екип Varna24.bg 12:13 / 04.05.2017Коментари (0)1096
©
Окончателното решение на журито за удостояване на награда "Варна" за ярки постижения в областта на културата, съгласно действащия статут бе одобрено на комисията по култура. Номинираните личности и колективи са:

Голяма награда "Варна" - за Венцеслав Стоянов Антонов - за изложбата му в галерия "Графит" през ноември 2016г., за извеждането на "Биеналето" на световен подиум и за цялостно творчество.

За литература са номинирани Ангел Георгиев Ангелов - за издадения му роман "Пътуването" и Юлиян Атанасов Янков за издадените му книги "Романтика за динозаври" и "Строителите на случайностна България" (есета в съавторство с Деян Михайлов - разкази).

За награда Варна за изобразително изкуство са номинирани тандемът Лора Янкова Маринова - Борисова и Димитър Николов Борисов - за високи екипни постижения в областта на сценографията, портрета и композицията.

В област Театър номинираните са Гергана Красимирова Арнаудова - за изпълнението и на главната роля на мадам Злата в постановката "Криворазбраната цивилизация", както и в други постановки. Номинацията на младата актриса е реверанс към тазгодишното домакинство на Варна за Европейска младежка столица на изкуствата - бе отбелязано по време на заседанието на комисията. Другата номинация е за екипа на Държавен куклен театър Варна - за спектакъла "Мечо Пух" от Алън Александър Милн.

В областта на музиката за награда "Варна" номинациите също са две - на Емил Георгиев Диканаров - за активното пропагандиране на българската музика в чужбина и преподавателска дейност и на Неджет Мустафа Ахмед за приноса му в развитието на музикалния фолклор, за преподавателската и изпълнителската дейност в инструменталния фолклор.

В раздел "Опера" (изпълнителско изкуство) е номиниран екипът на Държавна опера към ТМПЦ Варна за постъновъчен екип и изпълнители - симфоничен оркестър, солисти, хор и балетна трупа за световната премиера "Граф Монте Кристо", мюзикъл по едноименния роман на Ал. Дюма.

В областите танц, кино и архитектура няма номинации.

За награда "Варна" за журналистика е номинирана Татяна Илийчева Капричева - за високия и професионализъм, за популяризиране и отразяване на музикалния и културния живот на Варна.

Окончателното решение на журито за удостояване на награда "Варна" за ярки постижения в областта на културата ще бъде гласувано на следващата сесия на Общински съвет.

По отношение на кандидатурата на писателката Христина Стоева, повдигната от Тракийското дружество във Варна, стана ясно, че личността и творчеството и не се вписват в статута на награди "Варна". Журито обаче е взело решение 86 годишната авторка да бъде насочена към приза "Почетни знаци". Становището е придвижено за одобрение и подпис към кмета Иван Портних. Наградата и ще бъде връчена на един от празниците - Голяма Богородица - 15 август или на 1 ноември - деня на народните будители.

Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (400) 13%
Не се справи (582) 19%
Пълна трагедия (1620) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: