Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Езиков спор нажежи консултациите за РИК-Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:21 / 15.04.2009Коментари (0)1224
Законовото изискване членовете на избирателните комисии да владеят български език стана повод за спор на консултациите между представителите на политическите партии и коалиции за състава на РИК-Варна, за евровота. В рамките на срещата, инициирана от губернатора Христо Контров, от синята опозиция поискаха Областна администрация да гарантира, че кандидатите на ДПС владеят български. Любомир Роев от ДСБ се закани да сезира Централната избирателна комисия, ако до петък не получи писмен отговор от Областната управа как точно ще се удостоверяват познанията по български. Възползвайки се от пропуските в закона, Юрий Колев от ОДС обяви, че сините ще подадат възражения срещу членовете на ДПС в Районната избирателна комисия и ще настояват компетентен орган да провери дали владеят езика ни. Роев дори предложи да се назначи специална комисия, която да препита кандидатите.

Областният председател на ДПС Ерджан Себайтин определи упреците като несъстоятелни. Христо Контров на свой ред допусна, че още на първото заседание на РИК ще се установи дали има член на комисията, който да не отговаря на изискванията. Ако има такъв, той може де се замени с някой от предложените резерви, коментира губернаторът.
Той опита да тушира и упреците на сините срещу решението левицата да бъде представена на преговорите от зам.-областния управител Боян Димитров. Никога досега политическа сила не е изпращала на консултациите член на администрацията, възропта Любомир Роев и обвини заместника на Контров в конфликт на интереси. Той не е кандидат за РИК, контрира го губернаторът. Самият Боян Димитров се защити с обяснението, че зам.-областните управители не са държавни служители, а политически лица.
Роев бе категоричен, че 25-членната РИК е прецедент, а представителите на управляващата коалиция са си осигурили удобно съотношение на силите. Според сините при пълно мнозинство на БСП и ДПС в комисията, зам.-председателят й ще е от НДСВ и преговорите се обезсмислят. Роев възопта и срещу липсата на яснота дали РИК за евровота ще остане в същия състав и на изборите за Народно събрание, както бе решено за Централната избирателна комисия. Това са два различни вота и кандидатите за РИК могат да имат различни качества, аргументира се представителят на ДСБ. Така той обясни и решението си да не представи предложенията на тъмно сините още на днешните политически преговори.

Източник: chernomore.bg



Още по темата: общо новини по темата: 66
08.12.2009 »
14.10.2009 »
10.07.2009 »
10.06.2009 »
09.06.2009 »
08.06.2009 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: