Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Скандали с чували бюлетини в кафенето на Двореца
Автор: Екип Varna24.bg 10:41 / 09.06.2009Коментари (0)1495
© Varna24.bg
Скандали с чували, пълни с бюлетини, се разиграха късно вечерта в неделя в кафенето в Двореца на културата и спорта във Варна. Докато чакаха реда си, за да бъдат приети в Районната избирателна комисия, неколцина председатели и членове на секции решиха да се ободрят с кафета и сокове в заведението. Те разтовариха с облекчение отворените торби, взеха да премятат по масите протоколи и между две глътки кока кола да пишат по тях.

Учудени от гледката журналисти подадоха сигнал до председателя на РИК проф. Павел Павлов. "Сериозно ли говорите, че кафенето е пълно с чували с бюлетини? Веднага ще вземем мерки", обяви по телефона той. Въпреки това никой от комисията не извърши проверка на място.

"Изпратих хора да помолят чувалите да бъдат вързани. По принцип няма проблем, защото цялата зала се охранява", обясни объркано проф. Павлов.

Информацията обаче притесни активисти на ГЕРБ и Синята коалиция, които побързаха да проверят какво става в кафенето. Гневът им отнесе млада жена, която пишеше в протокол от изборна секция №109 на маса близо до бара.

"Какво дописвате?", възмутено попитаха от ГЕРБ. "Попълвам нули на празните места, така ми казаха", объркано взе да обяснява момичето. Веднага последва проверка, която показа, че няма промяна в данните. "Няма пречка обаче това да бъде направено тук, пред погледа на толкова хора", възмутено коментираха от опозиционните формации. Час преди скандала Любомир Роев поиска от името на Синята коалиция промени в РИК. "Комисията работи много непрофесионално, екипите на СИК не бяха обучени, затова действаха изключително неграмотно. Ако председателят на РИК има достойнство, трябва да си ходи", призова Роев.

"Изборните книжа се оказаха доста сложни, предвид обработката на преференциалния вот. Може да сме допуснали грешки и да имаме слабости на образователно равнище, но ще ги оправим за парламентарните избори", оправда се проф. Павлов. От РИК поясниха, че 4 дни са обикаляли общините и петте района във Варна, но никъде членове на СИК не са поставяли въпроси. "Протоколите, които приемаме, са коректно попълнени, не сме безгрешни, но нямаме нито едно решение, отменено от ЦИК", обясниха още от РИК.

Вчера въпроси провокира още един любопитен факт, свързан с броя на бюлетините. Дни преди вота във Варненско бяха докарани около 2,8 млн. бюлетини. По данни на РИК те са били предвидени за около 49-50% изборна активност. В неделя след обяд обаче от РИК изпратили писмо до областната управа, в което молят за осигуряване на допълнителни бюлетини.

"Не сме уточнявали броя, искахме да се презастраховаме, тъй като постоянно имаше жалби, че книжата на една или друга партия свършват", поясни Деница Савова, говорител на РИК. Бройката от 90 000 бюлетини била конкретизирана от областната управа, въпреки че на финала активността в региона бе 44,12%, а във Варна - 39,86%.

Източник: в. "Морски Труд"




Още по темата: общо новини по темата: 66
08.12.2009 »
14.10.2009 »
10.07.2009 »
10.06.2009 »
08.06.2009 »
08.06.2009 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Денят на Ботев
Катастрофи в България
Строежът на АМ "Хемус"
Лято 2024
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: