Езиков спор нажежи консултациите за РИК-Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:21 / 15.04.2009
1237
Законовото изискване членовете на избирателните комисии да владеят български език стана повод за спор на консултациите между представителите на политическите партии и коалиции за състава на РИК-Варна, за евровота. В рамките на срещата, инициирана от губернатора Христо Контров, от синята опозиция поискаха Областна администрация да гарантира, че кандидатите на ДПС владеят български. Любомир Роев от ДСБ се закани да сезира Централната избирателна комисия, ако до петък не получи писмен отговор от Областната управа как точно ще се удостоверяват познанията по български. Възползвайки се от пропуските в закона, Юрий Колев от ОДС обяви, че сините ще подадат възражения срещу членовете на ДПС в Районната избирателна комисия и ще настояват компетентен орган да провери дали владеят езика ни. Роев дори предложи да се назначи специална комисия, която да препита кандидатите.

Областният председател на ДПС Ерджан Себайтин определи упреците като несъстоятелни. Христо Контров на свой ред допусна, че още на първото заседание на РИК ще се установи дали има член на комисията, който да не отговаря на изискванията. Ако има такъв, той може де се замени с някой от предложените резерви, коментира губернаторът.
Той опита да тушира и упреците на сините срещу решението левицата да бъде представена на преговорите от зам.-областния управител Боян Димитров. Никога досега политическа сила не е изпращала на консултациите член на администрацията, възропта Любомир Роев и обвини заместника на Контров в конфликт на интереси. Той не е кандидат за РИК, контрира го губернаторът. Самият Боян Димитров се защити с обяснението, че зам.-областните управители не са държавни служители, а политически лица.
Роев бе категоричен, че 25-членната РИК е прецедент, а представителите на управляващата коалиция са си осигурили удобно съотношение на силите. Според сините при пълно мнозинство на БСП и ДПС в комисията, зам.-председателят й ще е от НДСВ и преговорите се обезсмислят. Роев възопта и срещу липсата на яснота дали РИК за евровота ще остане в същия състав и на изборите за Народно събрание, както бе решено за Централната избирателна комисия. Това са два различни вота и кандидатите за РИК могат да имат различни качества, аргументира се представителят на ДСБ. Така той обясни и решението си да не представи предложенията на тъмно сините още на днешните политически преговори.

Източник: chernomore.bg

Виж коментарите (0)

Още по темата (66):
08.12.2009 Днес гледат делото за купуване на гласове в полза на НДСВ
14.10.2009 Стартира дело срещу активистка на НДСВ за купуване на гласове
10.07.2009 Меглена Кунева остава еврокомисар
10.06.2009 Обявиха окончателните резултати от изборите
09.06.2009 Скандали с чували бюлетини в кафенето на Двореца
08.06.2009 ЦИКЕП обяви междинните данни от изборите за европейски парламент у нас
Още новини от Новини от Варна:
Навръх Деня на детето полицията във Варна организира хайка за неп...
Министърът на културата: Фестивалът "Варненско лято" е гордост за...
Във Варна ще бъде отново много топло през деня, следобед обаче ще...
Честито на варненци! Новата автогара в града отвори врати
Сигнал до Varna24.bg: Това е изключително опасно във Варна, липсв...
Вижте какъв гигант ще изникне скоро в центъра на Варна!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).