Фармацевти с украински дипломи сричат рецепти във варненски аптеки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:47 / 29.06.2011
8819
След Русе, Видин и Варна стана убежище за фармацевти, завършили образованието си в Украйна. 6 души са назначени вече на работа в голяма аптечна верига, съобщи Рада Пехливанова, председател на районната колегия на фармацевтите в областта. Министерството на здравеопазването (МЗ) признава масово украинските дипломи на базата на двустранно споразумение. Проблемът е, че фармацевтичното образование в тази страна е по-различно от българското. И немалко от завършващите там не могат да разчитат рецепти, обясни Пехливанова. Според нея е крайно неприемлива идеята и за откриването на втори фармацевтичен факултет в Софийския университет. Факултетите у нас са достатъчно много - в София, Пловдив и Варна, какъв е смисълът от създаването на още един, попита риторично тя.

Недоволството на варненските фармацевти срещу приетия законопроект за лекарствените продукти в хуманната медицина, който предвижда неспециалисти да продават в аптеките, остава. Преговорите с МЗ продължават, но надеждата за постигане на компромис е почти нулева. Има недоволство и от оторизирането на Изпълнителната агенция по лекарства да изпълнява едновременно функции за контрол и за издаване на разрешения. В същото време се пренебрегва Висшият съвет по фармация.

Как може Турция и Македония, които не са членки на ЕС, да се съобразяват с евроизискванията, а ние - не, попита Пехливанова. Обидно е в аптеките да се допускат хора с уговорката, че няма да правят определени неща. Наскоро бях на проверка в аптека, в която работеше учителка с бяла престилка. Какво толкова, интелигентна съм, защо да не мога да се справя с работата, обясни ми тя. Като че ли никой не си дава сметка, че фармацевтите са тесни специалисти, които не могат да бъдат току-така заместени. Добре че няма смъртни случаи, коментира шефката на варненските фармацевти.

Според нея неразбориите в нормативната уредба се отразяват много негативно на съсловието. Вече съм подписала 4-5 отчислителни бележки на млади кадърни колеги, които пожелаха да се реализират в чужбина. Много е жалко кадрите ни се принуждават да работят за чужди пациенти, обобщи Пехливанова.

Ще припомним, че фармацевтите протестират от месеци срещу законопроекта за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Те настояват за реално въвеждане на обществено начало в провеждането на лекарствената политика, като държавата приеме съсловните и пациентските организации за партньор и спре да ги пренебрегва. Искат гаранции и за защита на здравето и живота на пациентите от неквалифицирани услуги и отпускане на лекарствени продукти в нерегламентирани обекти. Съсловието желае да узнае също истината за целите и цената за обществото на предстоящата реформа в ценообразуването на лекарствените продукти.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).