Фестивал, обединяващ музика с технологии, стартира във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:38 / 02.08.2018
1780
За пета поредна година, между 3-ти и 5-ти август ще се проведе фестивалът, обединяващ музика с технологии и други форми на изкуство RADAR Festival Beyond Music. Юбилейното издание ще запази традицията да провежда по един концерт с по-камерен профил в залата на Градска художествена галерия и да запазва по-късните часове за електронните и експериментални проекти във вътрешния двор. Сред основните акценти попада откриващата вечер с проекта Писма от Ню Йорк, събиращ Хедър Уеър и Татяна Колева в изследване физическите измерения на звука. Хердър Уеър е един от най-изявените танцьори в Холандия. След интензивната си кариера с LeineRoebana Dance group, тя продължава като самостоятелен артисти. Носител е на престижната наградата Златен лебед за най-добър танцьор на 2010.

За Татяна Колева Ню Йорк Таймс казва: "страхотен перкусионист... брилянтно изсвирено представление ... експлозивна енергия...". Родената в България Татяна в момента живее в Холандия, където съчетава интензивната си концертна програма с преподаването в Консерваторията на Принц Клаус в Грьонинген.

Вдъхновение за тази среща са артисти от т.н. New York School – течение от 50-те години на миналия век. От композиторите можем да отбележим имената на Джон Кейдж, Мортън Фелдман и Кристиян Уулф и хореографа Мърсиер Кънингам. Всички те се свързват с развитието на абстрактния експресионизъм. Общото между тези творци, които често са живеели в един и същ квартал на Голямата ябълка и дори са работили заедно, е желанието за освобождаване на подсъзнанието. Иммено затова партитурите им често представляват не ноти, а графичните нотации, символи, свободни за интерпретация от всеки музикант. В Писма от Ню Йорк можем да видим тези партитури, представени веднъж чрез хореографията на перкусиите, където всяко движение на музиканта произвежда вариации в звука, така и чрез съвременния танц, който има своя "вътрешна музика“. Един концерт за хората, които слушат през всичките си сетива.

“Татяна и аз влагаме много енергия в нашето изпълнение и творбата ни се основава на внимателно слушане. Смятам, че може да се очаква и много звук, и много тишина. Надявам се да изживея много различни моменти, когато цялата публика затаи дъх."- сподели Хедър за предстоящото си гостуване във Варна.

В програмата има още електроника, нео-класика и джаз в лицето на последното откритие на легендарния немски лейбъл ECM- Симин Тандър. 

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на фонд "Култура" на Община Варна, Министерство на културата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).