Фестивал за съвременен танц се провежда в квартала на слепите и глухите във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:06 / 19.11.2020
2017
Три танцови спектакъла ще бъдат показани по време на фестивала за съвременен танц «Танцови маршрути», чието второ издание продължава през месец ноември с подкрепата на Министерството на културата на сцената на Операта и в Дома за култура на слепите «Успех».

Цел на организаторите на фестивала е да се популяризира изкуството на съвременния танц във Варна, а тяхно желание – то да бъде еднакво достъпно за всички. Затова тази година част от фестивала ще се проведе в квартал «Успех» - така наречения квартал на слепите и глухите. По този начин се предоставя по-богат културен живот на местната общност, като в същото време вниманието на гражданите се насочва към тази малко позната част на Варна. 

Гости на фестивала са две от най-известните български танцови формации: АТОМ Театър и Танцова компания ДЮН. Техните спектакли «Клопка»/«Искам» и «Ритуали на душата» ще бъдат показани на сцената на Операта на 22 и 29 ноември от 19:00 ч.

На сцена «Успех» ще бъде показан спектакълът “Re:…" на домакините Варна Денс Театър. Той ще се проведе на 6-ти декември от 17:30 с вход свободен. Организаторите обещават и малки предколедни изненади.

Варна Денс Театър е културна организация с фокус върху съвременния танц. Създаден е от две варненки, завърнали се в родината след дълги години извън граница.

"Чрез своята работа ние се стремим да направим съвременното танцово изкуство неизменна част от културния ландшафт на града. Наше желание е да използваме своя международен опит, за да допринесем към разнообразието на сценичните изкуства и запознаем широката публика със съвременния танц, като в същото време предоставяме платформа за развитие и изява на талантливи български артисти и хореографи.

Идеята “Варна Денс Театър" бе разработена заедно с Надя Димокова – впоследствие основен хореограф на Варна Денс Театър. Началото бе поставено през месец юли 2018 г. с дебютната постановка “Зад обявите", чиято премиера бе осъществена с подкрепата на Министерство на културата, показвана многократно на сцената на Варненска опера, селектирана за участие в Нощ на театрите – Варна 2018 и представена в чужбина", споделят от Варна Денс Театър .


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).