Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Фестивалът на червенокръстките филми ще е под мотото "Пандемия-общество-медии“
Автор: Пламена Николова 13:33 / 07.10.2020Коментари (0)2110
©
Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда като биенале, а в годините между две конкурсни издания на Фестивала организаторите поднасят на вниманието на обществеността своята Есенна академия под мотото ‚Агресия – хуманност – кино“.

Изданието през 2020 година преминава през безпрецедентна за Фестивала обстановка на пандемия, което налага в основната си част събитията да се провеждат единствено онлайн. Световната епидемия от корона вирус и последствията за обществото от нея са основния фокус на Есенната академия. Епидемията промени живота на всеки човек, затова и мотото тази година се променя на "Пандемия-общество-медии“.

Есенната академия се провежда от 8 до 11 октомври във Варна под патронажа – вече по традиция – на вицепрезидента на Република България.

Селекция от документални и игрални филмови заглавия, изследващи задълбочено най-наболелите проблеми на съвременността и предизвикателствата пред обществото, причинени от здравни и хуманитарни кризи, са заложени в програмата на Академията. Ще видим как червенокръстките организации подпомагат уязвими групи от хора в условията на пандемия. Уникалната за България университетска телевизия на Медицинския университет във Варна ще представи най-новите си документални продукции, посветени на актуални здравни теми. Ретроспективно ще си припомним и заглавия от минали издания на Фестивала, привлекли интереса както на зрители, така и на жури и заслужено отличени с награди в състезателните категории. Всички филмови прожекции ще се излъчват през интернет на страницата на Фестивала.

За любителите на киното сме предвидили три прожекции с вход свободен на открито на входа на Морската градина на любимите български филми "Бялата стая“ на режисьора Методи Андонов, "Йо-хо-хо“ с режисьор Зако Хеския и "Обич“ на Людмил Стайков. Достъпът до зоната на прожекция ще става след предварителна регистрация и при спазване на мерки за безопасност.

Важен акцент на Академията е провежданият в нейните рамки дискусионен форум, където зададените и от екрана, и най-вече от самото общество теми в общия фокус "Пандемия-общество-медии“, се разискват от изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, от водещи в своята област медици, социолози, психолози, журналисти и общественици, от публиката.

Дискусионният форум в тазгодишното издание на Академията ще е първият в новата история на Фестивала, който ще се проведе изцяло онлайн в студиото на телевизията на Медицинския университет във Варна при спазване на всички предпазни мерки, разпоредени от здравните власти.

Своите анализи и гледни точки за това как пандемията промени живота на съвременното общество ще представят д-р Славита Джамбазова – заместник-генерален директор на Българския Червен кръст; Нешка Робева – треньор на "златните момичета“ на България по художествена гимнастика и обещственик; д-р Цветеслава Гълъбова - национален експерт по психиатрия на Българския лекарски съюз; Татяна Дончева - общественик, юрист; проф. Иво Христов – доктор по социология на правото; Георги Тошев – журналист; доц. д-р Цонко Паунов – ръководител на катедра "Хигиена и епидемиология“ на Медицински университет – Варна. Модератор на форума е проф. Божидар Манов – художествен директор на фестивала. Зрителите ще могат да зададат своите въпроси към лекторите в социалните мрежи на Фестивала.

През 2020 година Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд “Култура" на Община Варна и Изпълнителна Агенция "Национален Филмов Център".

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми – Варна, е създаден през 1964 г. По това време основен организатор е Българския Червен кръст, подкрепян от българските държавни институции, от Лигата на дружествата на Червения кръст, ЮНЕСКО и Световната здравна организация. Неговото изключително значение като световен форум, навлизащ смело и в дълбочина в най-наболелите хуманитарни проблеми на съвременността, се доказва от удостояването му с най-високата кинофестивална категория А – като Кан, Венеция и Берлин. Голям брой изтъкнати ръководители и представители на международното червенокръстко движение, на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и на Международния комитет на Червения кръст са вземали участие в работата на фестивала през годините. През 1991 г. Фестивалът е прекъснат по редица причини.

През 2014 г. Националният съвет на Българския Червен кръст, оглавяван от академик Христо Григоров, д-р х. к., Медицинският университет във Варна, оглавяван от професор Красимир Иванов, д. м. н., и Илко Раев, председател на Областния съвет на Българския Червен кръст - Варна, и член на Националния съвет на Българския Червен кръст, под патронажа на вицепрезидентската институция на Република България, възстановяват Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна.

След толкова продължителното прекъсване – за повече от две десетилетия, прераждането на Фестивала е едно наистина голямо предизвикателство. Положените през последните години усилия вече дават резултат и той придобива все по-голяма популярност сред българската и международната общественост и получава морална подкрепа от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и на Червения полумесец, от много национални дружества, от медиите, от кинотворци от всички краища на света. Девизът му “Чрез хуманизъм към мир и приятелство" е обединяващ и вдъхновяващ и все повече държави застават зад него. Хиляди са заявките за участие на филми във всяка от категориите на официалната му конкурсна програма и техният брой нараства с всяка изминала година. Повече от сто и петдесет са участниците и гостите, минаващи по червената пътека за откриването на фестивала. Професионалисти и публика го очакват като едно от най-значимите събития в културния календар на Варна и на страната.

Доказателство за нарастващия авторитет на Фестивала са неговите четири редовни издания и три Академии, проведени от възстановяването му до днес:

- през 2014 г., в петнадесетото издание, участват 125 филмови продукции от 20 държави;

- през 2015 г., в шестнадесетото издание, участват 145 филма от 25 държави;

- през 2017 г., в седемнадесетото издание, за селекция са подадени 1890 филма от 107 държави, участват 201 филма от 49 държави;

- на осемнадесетото издание, през 2019 г., за селекция са подадени рекордните над 3000 филма от 118 държави от всички континенти, а допуснатите филми са 206 от 59 държави.

В годините между два фестивала се провежда Есенна академия под надслов "Агресия – хуманност – кино“. В Академиите филмовата програма няма конкурсен характер, а представя произведения, поставящи на дневен ред най-значимите хуманитарни проблеми на нашата съвременност. Големият акцент на Академиите са провежданите в техните рамки дискусионни форуми, където зададените и от екрана, и най-вече от самото общество теми, се разискват от изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, от водещи в своята област медици, социолози, психолози, журналисти и общественици, от публиката. С партньорството на водещи медии, тези дискусии и гражданската позиция, изказана в тях, стават достояние на най-широката общественост, правещи я съпричастна с червенокръстките идеи. Основен модул на Академиите е обучителният, в който кадрите и доброволците на Червения кръст придобиват именно такива умения - да представят ефективно пред обществото червенокръстките идеи със средствата на визуалните изкуства и медиите.

Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми тази година ще се проведе в голямата си част ОНЛАЙН на http://redcrossfilmfest.org/academy2020.html

Програма прожекции 

8 октомври

18:45 Официално откриване в зала Черно море на хотел Черно море

19:00 "БЯЛАТА СТАЯ", България, 1968, 83 мин., игрален, Режисьор: Методи Андонов

На живо на ВХОДА НА МОРСКАТА ГРАДИНА:

10 октомври

19.00 "ЙО ХО ХО", България, 19981, 98 мин., игрален, Режисьор: Зако Хеския

11октомври 

19:00 "ОБИЧ", България, 1972, 90 мин., игрален, Режисьор: Людмил Стайков

Моля на входа представете потвърждението на регистрацията си.

Във връзка с КОВИД19 обстановката, молим на прожекциите на живо носете предпазни маски, спазвайте дистанция от минимум 1.5 м и дезинфекцирайте ръцете си. На входа ще Ви бъде измерена температурата. С цел опазване на здравето на всички, лица показващи симптоми на заболяване, няма да бъдат допускани до прожекциите. 

Онлайн програма:

Можете да гледате филмите и да участвате в дебатите от програмата (линк към програмата) след регистрация ТУК. Регистрацията е безплатна и отнема по-малко от минута.

В Дискусионния форум "Пандемия-общество-медии" лектори са: 

д-р Славита Джамбазова, зам. генерален директор на БЧК; Нешка Робева, треньор по художествена гимнастика; д-р Цветеслава Гълъбова, национален експерт по психиатрия; д-р Пламен Димитров, психолог; Татяна Дончева, общественик; проф. Иво Христов, социолог; Георги Тошев, филолог, журналист; Анелия Николова, журналист, режисьор, преводач; Доц. д-р Цонко Паунов, епидемиолог.

През 2020 година Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд “Култура" на Община Варна и Националния  филмов център.

Скъпи приятели на Фестивала, благодарим ви за подкрепата. Надяваме се, че на 19-то издание на Фестивала през 2021 год. ще се видим на живо, сподели за Varna24.bg Илко Раев, директор на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: