Филми за Паша Христова, Емил Димитров и Вили Казасян в програмата на "Откритие 2014"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:58 / 21.05.2014
1852
Програмата на 23-тия международен музикален фестивал "Откритие 2014" продължава с документално кино. Днес и утре в Арт салона на Радио Варна, публиката ще може да види три документални филма, посветени на живота и творчеството на едни от най-големите имена в българската музикална култура - Паша Христова, Емил Димитров и Вили Казасян.

Тази вечер фестивалната програма е посветена на легендарната Паша Христова. Предложението към зрителите е първият биографичен филм за нея - "Мистерията Паша". Автори на документалната лента са Емил Дилчев и операторът Валентин Николов.

Със сигурност няма българин, който да не е чувал песента "Една българска роза", обявена от Българското Национално Радио за песен на XX век. Неофициално песента, изпълнена от един от най-ярките гласове на България, остава и до днес музикалната визитка на страната ни.

Името на голямата българска певица се свързва най-вече с изпълнението на тази песен - образец в нашата поп музика. Шест години трае професионалната кариера на Паша, преди злополучната самолетна катастрофа през 1971 г. да прекъсне полета й във време, когато е устремена нагоре.
Как се стига от чертожничка в "Балканкар" до най-големите фестивални сцени в Европа? Авторите на филма "Мистерията Паша" разказват коя е Паша Христова и само с песента "Една българска роза" ли трябва да я помним.

Утре предложението към зрителите са два музикални филма от фонда на БНТ. Първият е за Емил Димитров и ще ни върне назад в годините на българския шлагер и на популярните песни "Нашият сигнал", "Ако си дал", "Моя страна, моя България", която също е една от песните на миналото столетие. Зрителите ще могат да си припомнят още много шлагери, които Емил Димитров изпя през творческия си път и събра в близо 30 албума.

Вторият музикален филм е за джаз музиканта, композитора, аранжора и пианиста Вили Казасян, направен за 60-тата му годишнина. Освен популярните композиции на Вили и емблематичните изпълнения на Биг Бенда на БНР, с който го свързват 38 години съвместен творчески път, публиката ще може да види също интервюта и други телевизионни изяви на популярния български музикант.

Началото на прожекциите на 21-ви и 22-ри Май, са от 18.30 часа в Арт салона на Радио Варна.


Виж коментарите (0)

Още по темата (66):
30.08.2022 Чикс и Джани Валино: "Откритие" е една най-големите възможности за певци, композитори и автори от цял ​​свят!
27.07.2022 Ивелина Балчева: Фестивалът "Откритие" откриваше музикални "открития" преди големите формати
28.06.2022 Китаристът на Б.Т.Р. "искрено и лично" за ММФ "Откритие"
23.06.2022 Популярна певица от Киргизстан със светъл спомен от Варна
21.06.2022 "Откритие" продължава да открива нови пътища към своята публика
26.05.2022 Александрина Симеон: Музиката свързва хората, дава им нови идеи и импулси!
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).