Филтър в детските градини и ясли на Варна, болни деца не се допускат

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:15 / 20.01.2012
2616
13% са отсъстващите ученици в две професионални гимназии във Варна заради заболявания. Това каза д-р Светла Станева - директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция във Варна.

12% са болните деца в едно от общообразователните училища във Варна. Всички останали учебни заведения имат по-нисък процент отсъстващи, което е извън критериите за ограничаване на учебния процес. Нивото на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания /ОРЗ/ във Варна е в рамките на характерното за извън епидемичен период на разпространение. Извършва се филтър в детските градини и ясли и деца със симптоми, кашлица или температура няма да бъдат допускани. Регионалната здравна инспекция извършва планови проверки за качеството на провеждания филтър. В училищата няма възможност за такъв филтър, но всеки ден медицинските специалисти проверяват в класовете и следят броя на болните деца.

Симптомите са класически - главоболие, болки по тялото, запушен нос, болки в гърлото, висока температура. Създадена е организация и при общопрактикуващите лекари, в инфекциозните клиники, в клиниките по белодробни болести и детските клиники има антивирусни препарати, за да може лечението да започне веднага. По този начин се скъсява времето на боледуване и се намалява рискът от усложнения. Усложненията най-често са от страна на дихателната система, възможно е да са и от страна на централната нервна система, но всичко е индивидуално. Поразяват се най-вече системи и органи, които вече имат някакви увреждания заради хронично заболяване. Най-уязвими са възрастните хора, хората с отслабена имунна система заради заболяване или провеждано лечение, с хронично заболяване на дихателната и сърдечната система, с нарушена обмяната на веществата.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (1)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).