Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Французи харесаха Варна за голямото морско изложение
Автор: Екип Varna24.bg 13:50 / 25.05.2011Коментари (0)1150
© Varna24.bg
Французи харесаха Варна за голямото морско изложение "Гран Павоа 2012". От няколко дни морската столица на България диша с атмосферата на празника, наречен неофициално генерална репетиция за догодина. Много и разнородни са проявите, все свързани с морето, с водните спортове, с атракциите, с екстремното, с две думи с онова, което пали страстите през лятото и прави отдиха по-емоционален и по-приятен.

Специално за празника на морето и водните спортове във Варна пристигна 15-членна делегация от френския департамент Шарант Маритим, гр. Ла Рошел. Събитието бе открито от кмета на Варна Кирил Йорданов, от председателя на ОбС Николай Апостолов и от представили на френския департамент Шарант Маритим, гр. Ла Рошел.

Лично вицепрезидентът на административния съвет на асоциацията "Гран Павоа" Патрик Рюпейрю поздрави организаторите - община Варна и морски фирми, и припомни, че идната година Варна ще приеме голямото водно изложение "Гран Павоа", което се провежда в Ла Рошел. През есента на т.г. - от 14 до 19 септември, Варна ще се представи в специален павилион на площ от 700 кв.м на изложението във Франция.

20 родни фирми за яхтено и морско оборудване подредиха щандове на морската гара за първия по рода си празник. Организаторите имаха идеята в изложението да се включат и чужди фирми, времето за това обаче бе кратко. Все пак варненци и гости на града имаше какво да видят - яхти, оборудване, екипировка, уреди за водни спортове. В акваторията на пристанището се проведоха демонстрации на ветроходни и гребни лодки, канута, скутери, радиоуправляеми модели и сърф. В рамките на празника на морската гара акостираха 30 яхти от международната Черноморска регата, а варненци и гости на града имаха шанса да се разходят по море с ветроходите "Роял Хелена" и "Пинта" и моторния кораб "Атанас Димитров". В плувен комплекс "Приморски" пък се проведоха драйвинг-демонстрации за любители.

Доста маниаци се захласнаха по щанда с каяците - този спорт за отдих и екстрем набира все по-голяма популярност и у нас. Туристическите каяци с по-високо ниво на оборудване се харчат за 1200 - 1700 лв., а морските вървят по 2000 - 3000 лв.

Хит на изложението обаче стана водното колело от ново поколение пъмпбайк, което направи официалната си премиера за България именно във Варна. То е американско изобретение и е вече много популярно зад Океана - и като средство за отдих, и като уред за топене на килограми, и като начин да се поразходиш по вълните. Пъмпбайк (помпа колело - от англ.) наподобява водните колелета у нас, които се използват и сега като атракция. Вместо колелетата обаче този уред разполага с два плъзгача - преден и заден, които наподобяват водни ски. Този, който го кара, е прав върху специална основа, която пружинира. Именно с пружиниране тласъците дават възможност на пъмпбайка да се придвижва по вълните.

Уредът засега струва 350 евро и е по джоба на всеки, който обича морето и екстремното изживяване. Експерти са изчислили, че пъмпбайка трябва да се кара между 15 минути и половин час, като "ездата" би стопила 200 излишни калории. Изобретател на пъмпбайка е 37-годишният Майк Пузо, роден в Зимбабве. Той е квалифициран инженер, състезател, пилот и изобретател. Ефектът на постъпателната сила напред на пъмпбайка се постига на принципа на плуването в стил "делфин".

Има и едно условие - теглото на трениращия да не надвишава 120 кг. Колелото се движи със скорост от 5 до 30 км/час. Пъмпбайка тежи само 14 кг, изработен е от алуминий и пластмаса. След кратък оглед на щанда маниаци се кълняха, че ще зарежат фитнеса и ще свалят килограми по вода. Още повече че лятото го позволява.

Източник: в. Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Либерализъм и консерватизъм в Европа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: