Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Френските фарове, изградени по Черноморието, ще бъдат представени в изложба в Марсилия и Тулуза
Автор: Екип Varna24.bg 13:32 / 18.08.2016Коментари (0)797
©
Френските фарове, изградени по Черноморието, ще бъдат представени в изложба в Марсилия и Тулуза в края на месец октомври. Това каза за "Фокус" д-р Стефан Пейков, председател на Международния търговски и културен център ГЕОПАН, член на Българска картографска асоциация. Той допълни, че изложбата "Европейското откриване на Черно море. Френски страници", която ще представи седемте фара, се организира по инициатива на почетния консул на Република България в Марсилия, след което ще гостува в Тулуза, също по покана на почетния консул на Република България там, както и по инициатива на Негово превъзходителство българският посланик в Париж. 

Д-р Стефан Пейков каза още, че на Варна има посветени пет - шест страници. "За съжаление, Община Варна не се включи, тя поначало трудно се включва в сътрудничество с Бургас. Има някаква конкуренция между двата града, която им пречи да обединят българското черноморско крайбрежие и да наложат българския национален идеал и интерес. 

Някой разгаря и използва конкуренцията между Варна и Бургас и често хора като мен, които искат да правят обединителни прояви, страдат от това. Мисля, че не само аз, а цялата бургаска и варненска художественотворческа интелигенция страда от липсата на културен, съвременен диалог и единство", посочи д-р Стефан Пейков. 

По думите му седемте френски фара по Черноморието ни са били представени вече в изложба в Париж, именувана "Отриването на Черно море. Френски страници". 

"Тя бе дело на един обединен екип от морски специалисти и експерти по история от Варна, Бургас и София. Сътвори се една обща морска инициатива за представянето на френските страници по Черноморието, към които спадат не само фаровете, но и двете пристанища, както и други неща, които са забележителни за френското културно присъствие по Черноморието. Тази инициатива впечатли много френската публика в Париж. Тя беше свързана и с годишнината на варненското пристанище", допълни д-р Стефан Пейков. Той каза още, че изложбата във Франция е била организирана от Дипломатическия институт на МВнР и Международния търговски и културен център ГЕОПАН.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Газови доставки
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: