Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Гласуваха средства за ремонти и апаратура за варненски лечебни заведения
Автор: Екип Varna24.bg 17:45 / 19.10.2022Коментари (0)858
©
В Деня на българския лекар – 19 октомври, съветниците от комисията по здравеопазване към Общинския съвет във Варна дадоха съгласието си за отпускане на над 885 000 лева от местната хазна за ремонти, апаратура и програми. С пълно единодушие те гласуваха средствата да бъдат заложени в бюджета за следващата година.

Над 359 000 лв. са необходими за дофинансиране за строително-ремонтните дейности за приемната на Онкоболницата във Варна. Ремонтът беше включен в тазгодишната капиталова програма на общината, но заради инфлацията и скока на цените на строителните материали се налага актуализация на първоначално гласуваната сума. Крайната стойност на договора вече е 1,44 млн. лева, стана ясно по време на заседанието.

По същите причини бяха гласувани и допълнителни 110 000 лв. за асансьорна уредба в ДКЦ V “Св. Екатерина“. За изграждането на съоръжението миналата година бяха отпуснати 180 000 лева с ДДС, но обществената поръчка се провали поради оферирана значително по-висока цена от обявената в тръжните документи. При повторната процедура най-ниската предложена цена е в размер на над 287 000 лв. Затова съветниците одобриха още 110 000 лв. от общинския бюджет.

Близо 290 000 лв. са необходими на Специализираната болница по акушерство и гинекология във Варна за нова апаратура, отстраняване на проблемите по съществуващата ВиК мрежа и отоплителна инсталация и за изпълнение на профилактични програми. През следващата година лечебното заведение планира да участва в четири програми, финансирани от Община Варна – "Профилактика на женското здраве чрез трансвагинална ехография“, "Ултразвуков скрининг за хромозомни аномалии в първи триместър“, "Комбиниран ехографски скрининг на новородени и кърмачета до третия месец“ и "Профилактично течно-базирано цитологично изследване на маточната шийка“. Четирите програми ще обхванат общо 1 000 жени и бебета.

Предвижда се през 2024 г. да стартира нова общинска програма, свързана с обучението на специалистите, работещи в детските ясли, яслените групи в детски градини и здравните кабинети в детските градини и училища. От Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна са изразили готовност да я реализират. Общият брой на участниците ще е 600 души, а продължителността на обучението – 150 учебни часа. Индикативният бюджет на програмата е 67 000 лв.

Съветниците дадоха също съгласието си за отпускане на 60 000 лева за неотложен ремонт на отделението по детска хирургия към МБАЛ "Света Анна“ – Варна.  Оборудването на двете операционни зали е морално и материално остаряло, което крие опасност от възникване на вътреболнични инфекции и поставя под риск лекуваните деца.

Сред темите на заседанието беше необходимостта от изграждане на нова инфекциозна болница във Варна. Съветниците изразиха единодушната си подкрепа за реализацията на този изключително важен за цяла Североизточна България проект, който към днешна дата възлиза на 47,3 млн. лева с ДДС. Според тях новата болница би могла да приюти Тубдиспансера, чиято съдба все още остава неясна.  Работната група от общински съветници, която беше сформирана преди няколко месеца, за да обсъди ситуацията в лечебното заведение, вече е имала заседание. Членовете са изразили мнение, че Тубдиспансерът не трябва да се закрива като дейност, но държавата е тази, която трябва да реши как да продължи да съществува административно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: