Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Главният архитект на Варна оптимист за бул."Левски", каза и за Дупката
Автор: Екип Varna24.bg 09:47 / 01.03.2019Коментари (0)7581
©
Главният архитект на Варна Виктор Бузев е оптимист, че бул. "Васил Левски" ще бъде завършен до края на месец април. 

"Надявам се времето да е с нас. Поне два пъти седмично инспектирам строителството и темпото сега ми харесва. За съжаление, преди половин година то беше друго", коментира Бузев в предаването "Зала Пленарна" по Дарик. Той добави, че в момента се изготвя проект за трибуната на стадион "Спартак", през която мина трасето на булеварда. 

За терена на Дупката първо ще бъде направен конкурс за концепция. Той се очаква да бъде обявен до края на месец март и в него ще могат да участват не само архитекти, но и всички желаещи граждани. След като бъде избрано най-доброто предложение, ще се проведе и международен архитектурен конкурс на базата на избраната концепция.

"Мненията в гилдията за изграждане на подземен паркинг там са раздвоени. Половината смятат, че има достатъчно място, а другата половина го отричат и настояват за ограничаване на автомобилното движение". 

Територията, върху която е разположен паркът в квартал "Аспарухово", в момента е бяло петно и не съществува в правния мир като парк, каза още главният архитект.  Той обясни, че още през 1998 г. е започнало изготвянето на подробен устройствен план (ПУП), а през 2003 г. е бил приет от експертен съвет.

"Искаме да завършим процеса, което не знам защо не е направено досега. Първо трябва да приемем ПУП, а след това ще обявим конкурс за паркоустройствен план, който ще определи строителните дейности. За разлика от местността Салтанат в Морската градина тази територия е непокътната от реституцията. Колко повече се бавим, има риск някой да я припознае. За съжаление, практиката показва, че в такива територии се появяват апетити". 

Плажът в "Аспарухово" не попада в обхвата на проекта, тъй като е държавна собственост. Според Бузев трябва да бъде въведен ред при паркирането на крайбрежната алея и затова са предвидени 1100 места. 

"Съмнявам се, че ще са достатъчни. Мислим за алтернативни форми за достъп до плажа като електрическо влакче, каквото в парка имаше преди десетилетия. При всички случаи обаче трябва да има достъп.

Може да има ограничения за автомобилите, като най-елементарното е чрез заплащане на час", добави Бузев. Той прогнозира, че заради предстоящите процедури за изготвяне на паркоустройствен план обновяването на парка може да започне най-рано през есента на 2020 г. 

Реставрацията на сградата на Софийската банка трябва да започне през месец март, като в момента текат преговори за избор на изпълнител. Новите собственици на сградата са дали уверения, че сроковете ще бъдат спазени. Сградата на хотел "Париж" вече е укрепена, а в най-скоро време ще е готов и Матроският клуб.



Още по темата: общо новини по темата: 179
12.01.2021 »
07.10.2020 »
29.09.2020 »
27.08.2020 »
30.05.2020 »
26.05.2020 »
предишна страница [ 1/30 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: