Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Година след ужасяващата трагедия в Морската градина, родителите на Радослава искат най-тежкото наказание за Крецу
Автор: Пламена Николова 08:25 / 29.06.2020Коментари (3)8439
© Varna24.bg
Днес се навършва точно една година от ужасяващата трагедия на паркинг в Морската градина на Варна, където румънски шофьор погуби по невнимание малката Радослава.

Неутешимите родители настояват Адриан Крецу да понесе най-тежкото предвидено от закона наказание. Затова защитата на почерненото семейство ще обжалва решението на съда, според което румънският водач е осъден на година и четири месеца лишаване от свобода, заменено с три години изпитателен срок. Ето какво коментира за Varna24.bg адвокат Вихър Найденов:

"Има няколко важни акцента, свързани с делото. Направи ми впечатление, че в някои медии се коментираше повече поведението на родителите на Радослава в посока, че са оставили детето си без надзор, което влияе и на общественото мнение. Тяхното поведение е безукорно и правомерно. Вместо да се наблегне върху действията на шофьора, се коментират родителите, които нямат никаква вина за смъртта на детето си и това е крайно некоректно и житейски несправедливо. По някакъв абсурден начин се наслагва нагласа за виктимизиране на делинквента. В обществото се разиграва изключително странен “стокхолмски синдром".

Най-важното, което трябва да се знае за делото е, че водачът, влизайки в паркинга, е имал ясна видимост към цялата площ на паркинга. Той е имал възможност да забележи дори “пиле да прехвръкне". Вероятно, оглеждайки се за място, на което да паркира /макар паркингът да е бил почти празен/, не е следял пътната обстановка пред автомобила си.

На паркинга са били Румен и Росица, майката и бащата на детето. То е стояло на около метър, метър и половина разстояние от тях. Към момента, в който идва румънският водач, родителите са прибирали багаж. В същия момент Радослава е тръгнала към родители се. Водачът на “БМВ" я ударил с дясната част на колата в района на фара. При този инициален удар момиченцето пада под колата, но шофьорът не спира и продължава движението си напред до момента, в който се обръща бащата на детето и се спуска към него. Започва да го моли да спре, блъска по предния капак и му сочи с ръка обратната посока, за да даде назад. Въпреки това шофьорът продължава още напред и изминава известно разстояние, а детето се е намирало под колата.

Височината на колата е около 10-12 см. Премазването е започнало още в началото. Задължението на водача при настъпването на каквото и да било ПТП, е да спре. При условие, че бащата му казва да спре и ръкомаха, че нещо се е случило под колата, очевидно е, че водачът трябва да замръзне на място. Дали е минал с гумата през него или не, пак щеше да се стигне до този фатален изход.

Подготвили сме въззивна жалба. Очакваме мотивите на съда, които трябва да бъдат обявени в законоустановения срок. За момента мога да коментирам, че тази присъда е в минималния възможен размер и аз не намирам основания да е такава.

Пледирал съм за най-високата присъда, защото сигналът, който трябва да се даде на обществото е за нетърпимост към пътнотранспортните произшествия. Аз настоявам за възможно най-високата присъда при ПТП с причинена смърт по непредпазливост - 6 години лишаване от свобода, която след редукцията от 1/3 ще се намали до 4 години затвор. Ако има умисъл, това е умишлено убийство, а ние не говорим за такова в нито един момент.

До момента румънският водач не е правил опити да се свърже с родителите на Радослава. Не е изказал съболезнования или да се е извинил по някакъв начин. В последната си дума пред съда той наистина изрази съжаление", коментира адвокат Найденов.

Само за Varna24.bg коментар направи и свакото на убитото момиченце, който е бил на местопроизшествието минути след зловещия инцидент:

"Искам да подчертая, че племенницата ми не е вървяла след родителите си. Инцидентът е станал зад колата, където родителите са товарили багажа. Детето е било в непосредствена близост до тях, на метър. На паркинга нямаше повече от 4 коли, около тяхната кола не е имало никакви коли. Този човек по незнайно каква причина не е видял детето. Удря го. Бащата споделя, че е чул едно "тупкане“, обърнал се и видял зад себе си колата на румънеца. От бариерата на паркинга до мястото на инцидента има поне 7-8 метра. Имал е видимост. Бащата се обръща, вижда детето си под колата, опитва се да го извади, но не може...Блъска по капака на БМВ-то и му сочи да даде назад, а той е объркал скоростите ли, не зная, но дава напред, тогава вече фатално прегазва детето. В публичното пространство бе изнесена информация, че е дал три пъти назад, а това не е така. Ако беше дал първо назад, детето можеше да е живо. Детето е било под бронята на колата. Имало е шанс да оживее, макар и прегазено. От тук идва изкривената информация. Аз на 20-тата минута бях на мястото на инцидента. Ние трябваше да бъдем заедно там, имахме среща. За мен случилото се е типично убийство, макар и по непредпазливост. При подобна визуална сигнализация няма как да се реагира така неадекватно. 

Това дете беше най-чаканото нещо от цялата фамилия...Знаете ли през какви мъки минаха тези хора, колко имоти изпродадоха, колко заеми взеха, колко ин витро процедури изстрадаха, за да имат мечтаното дете. Каква радост беше после, колко чакано беше...И когато започна да чета нелепи коментари, че не са го гледали, че не са го опазили, нещо ми се разкъсва. Долно и крайно е човек да се изказва за нещо, в което не е сигурен. 

Предстои присъдата да бъде обжалвана. Ние ще организираме митинг по казуса. Крайно безцеремонно е при такъв фрапиращ случай, при починало дете, българското правосъдие да бъде толкова снизходително към чужд гражданин. Три години условно е подигравка с мъката на тези хора. Всеки трябва да си получи заслуженото. Ако това беше вашето дете? Или на ваши близки? При отнемане на живот нещата са драматични и виновниците трябва да си понесат отговорност за стореното! В България значи всеки може да убива и да мине ненаказано!“, коментира с огромна тъга свакото на Радослава.



Още по темата: общо новини по темата: 29
04.05.2022 »
26.04.2021 »
04.03.2021 »
24.06.2020 »
25.02.2020 »
12.02.2020 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.06.2020 г.
+1
 
 
Разбирам родителите, но като накажат човека, това няма да им върне детето. В случая виждам и шофьора като жертва. Жертва е на тежки обстоятелства и, за съжаление, родители, които точно в този момент са неглижирали детето си. Сигурна съм, че този човек ще живее с този товар до края на живота си, а родителите с това, че са били безхаберни. Всички са жертви.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Бюджет на Варна 2024 г.
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: