Големи поражения и на плажната ивица във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
17:30 / 20.06.2014
7263
Крайбрежната ивица във Варна е понесла сериозни щети след поройните дъждове през изминалото денонощие. Всички заведения са наводнени и прогизнали. Активизирали са се и няколко свлачища. Това обяви търговският пълномощник на фирмата-концесионер Андрей Василев.

Най-сериозно засегнат е Офицерският плаж, който е затрупан от всевъзможно боклуци. Централният плаж е понесъл щети на три места. Отнесена е голяма част от пясъчната ивица в района на Калните бани. На много места пясъчната ивица е обсипана с пръст, посочи Василев.

След пороите в последните дни, на няколко места над крайбрежната алея са се активизирали свлачища. Със затрупана кухня е едно от заведенията до Рибарски плаж. Свличане на земна маса има и в района на кръговото кръстовище на Втора буна, съобщава Дарик.

Под всякаква критика е Шокаровият канал. Унищожена е съоръжението, което сепарира по-едрите отпадъци. Разрушена е стълбата край канала, която води до Зоологическата градина.

По първоначални данни щетите по пясъчната ивица и крайбрежната алея са на стойност 100-150 хиляди лева.

Почистването на крайбрежната алея и плажовете ще продължи до края на следващата седмица, като това ще стане със сили и средства на концесионерите. Вече е наета специализирана техника, с която ще бъдат премахнати наносите по алеята. Ще бъде почистен и пясъкът.

Критична е ситуацията и на плажа в "Аспарухово". Две от заведенията там са наводнени. Заради събралото се голямо количество вода на пътя е прекъснат достъпът към плажната ивица откъм светофара.

За щетите ще бъде уведомено Министерство на регионалното развитие, за което концесионерите са длъжни. Те ще очакват помощ за разходите от Фонд "Екология" и Фонд "Бедствия".

По-голяма част от средствата, постъпващи в държавния бюджет от концесии, да бъдат заделени за укрепване на свлачищата и дамбата, поиска Андрей Василев, който е и общински съветник от "Движение Нашият град".


Виж коментарите (2)

Още по темата (444):
20.06.2021 Младежи посветиха изложба на трагедията в "Аспарухово" преди 7 години
19.06.2020 6 години от потопа в "Аспарухово", отнел живота на 13 души
13.08.2019 Община Варна дава близо 1 млн.лв. за система, предупреждаваща за наводнения
19.06.2019 5 г. от трагедията в "Аспарухово"! Вижте какво показа ситуационната
експертиза
12.04.2019 Жена, загубила 8 близки при потопа в "Аспарухово", осъди Общината за над 23 000 лв.
29.08.2018 Потърпевши търсят справедливост след трагедията в "Аспарухово"
Още новини от Новини от Варна:
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...
Варна се обогати с нова икона
Тротинетки се движат опасно по пътното платно във Варна
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).